December feestmaand komt er weer aan. Alhoewel die dit jaar anders zal zijn dan anders, blijft deze maand natuurlijk wel erg geschikt om eens heerlijk uit te pakken in de keuken. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk of veel werk te zijn. Wil je tijdens de Kerst bijvoorbeeld een feestelijk en gezond vegan voorgerecht op tafel zetten? Dan is deze zoete aardappel carpaccio ideaal. Bovendien is het ook nog eens heel gemakkelijk te maken. In 5 tot 10 minuten tover je dit vegan voorgerecht op tafel.
Ik ontdekte deze zoete aardappel carpaccio tijdens een weekendje weg in Drenthe. In het hotel waar wij verbleven serveerde ze namelijk ook zoete aardappel carpaccio en die was zo lekker dat ik dit thuis ook eens wilde maken. De carpaccio die ik gemaakt heb, is uiteindelijk wel een beetje anders geworden, maar minstens zo lekker.
Ingrediënten – Wat heb je nodig?
Voor 2 personen heb je nodig:
- 1, 5 tot 2 zoete aardappelen (afhankelijk van hoe groot ze zijn)
- Een handje cashewnoten
- Twee handjes rucola
- 1 theelepel olijfolie voor koude bereidingen of lijnzaadolie
- Een klein scheutje citroensap
- Peper
Natuurlijk kun je zelf nog extra dingen ter garnering toevoegen, bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes of kappertjes.
Zoete aardappel carpaccio maken – Bereiding
Begin met het schillen van de zoete aardappelen en snijd ze daarna in heel dunne plakjes. Ik heb dat met een mandoline gedaan, maar het kan misschien ook wel met kaasschaaf of dunschiller.
Meng de olijf- of lijnzaadolie met de citroensap en de peper door de zoete aardappel plakjes.
Rooster ondertussen in een koekenpan de cashewnoten, tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Gebruik hierbij geen olie in de pan.
Je serveert de zoete aardappel carpaccio als volgt: verdeel de plakjes over de borden. Strooi er de geroosterde cashewnoten overheen en wat rucola. En klaar is je feestelijke vegan voorgerecht.
Smullen maar!