Zelfgemaakte vegan aioli

Vegan aioli

Aioli is een Spaanse mayonaise met lekker veel knoflook. Ik houd er echt heel erg van. Maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Sowieso had ik nog nooit zelf mayonaise gemaakt, laat staan vegan mayonaise. Deze vegan aioli maken was dus nog best even spannend. Gelukkig ging het allemaal goed en het blijkt achteraf simpeler dan gedacht. Met dit recept kan ook jij in een handomdraai een lekkere vegan aioli maken. En als je de knoflook weglaat, heb je zelf meteen een mooi basisrecept voor vegan mayonaise.

Recept voor Spaanse knoflookmayonaise – Ingrediënten

Voor ongeveer 250 ml aioli heb je nodig:

  • 45 ml aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten
  • 15 ml appelzijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 230 ml plantaardige olie*
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 tenen knoflook, geperst

*Ik gebruikte zonnebloemolie. Je kunt ook extra vierge olijfolie nemen, maar zorg dan wel voor een goede kwaliteit olie met het liefst een niet te sterke smaak.

Vegan aioli maken – Bereiding

Het is voor de bereiding het gemakkelijkst als je een staafmixer gebruikt en een hoge, smalle beker (net iets ruimer dan de voet van de staafmixer breed is).

Doe eerst de auqafaba, azijn, mosterd en zout in de beker en meng dit kort even met de staafmixer door elkaar.

Vegan aioli maken

Doe de olie in een beker of kannetje waaruit je gemakkelijk langzaam kunt schenken. Laat terwijl je constant blijft mixen heel langzaam de olie bij het mengsel druppelen. Als je te snel schenkt, zal het geheel niet goed mengen. Dus als je merkt dat er kleine druppeltjes olie bovenop de mayonaise komen, stop dan even met olie erbij doen en meng eerst even met de staafmixer tot alle olie goed is opgenomen vóór je er meer bij schenkt.

Tip! Ik merkt tijdens het mengen van de aioli dat het helpt als je de staafmixer af en toe van boven naar beneden op en neer beweegt in het mengsel.

Als je alle olie door door vegan aioli hebt gemengd en het een mooi stevige mayonaise is geworden, roer je er met een lepel nog even de citroensap en geperste knoflook doorheen.

Zet de beker goed afgesloten in de koelkast totdat je m nodig hebt. Natuurlijk kun je de aioli ook eerst in een andere pot of beker doen, zolang die maar goed af te sluiten.

Hoelang je de vegan aioli precies kunt bewaren weet ik niet. Wij hebben er ruim een week mee gedaan voor de knoflookmayonaise op was. Dus 7 tot 8 dagen kun je de aioli zeker bewaren en misschien nog wel langer.

Bravassaus en aioli

Serveertip! Je kunt de aioli gewoon net als mayonaise bij allerlei aardappelgerechten. En natuurlijk is het ook heel lekker bij bijvoorbeeld patatas bravas.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.