Nu we al een aantal maanden geen vlees meer eten, zijn er eigenlijk maar twee echte vleesgerechten die mijn vriend mist: babi pangang en shoarma. Voor shoarma bestaan er wel diverse vleesvervangers in de supermarkt. We hebben laatst bijvoorbeeld de Vega Shoarma van Garden Gourmet en de Kip shoarma van de Vegetarische Slager uitgeprobeerd. Dat was best lekker, maar met shoarma heeft het eigenlijk helemaal niets te maken. Het smaakt er niets eens naar! Een grote teleurstelling voor mijn vriend.
Nu lijkt het mij niet zo moeilijk om de smaak van shoarma na te maken. Je hebt daarvoor immers alleen heel veel shoarmakruiden nodig. Dus ben ik gaan uitzoeken en bedenken hoe ik zelf lekkere vegetarische shoarma zou kunnen maken. Als vleesvervanger kwam ik uit bij tempeh. Dit heeft namelijk een erg stevige structuur, waardoor je er gemakkelijk de reepjes van kunt maken zoals je hebt bij shoarma. Mijn vriend vond deze shoarma erg lekker en het lijkt zeker op ‘the real deal’. Voor echte shoarmaliefhebbers is dit dus zeker een waardige vegetarische vervanger.
Vegetarische shoarma – Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor 4 pitabroodje met vegetarische shoarma:
- 4 pitabroodjes
- 100 gram ijsbergsla (fijngesneden)
- 250 gram tempeh
- Zonnebloemolie
- Shoarma kruiden (veel!!!) – Ik denk ergens tussen de 30 en 35 gram
- Eventuele extra garnering – Ik had nog gebakken paprika en uitjes erbij
- En natuurlijk knoflooksaus
Vegetarische shoarma maken – Bereiding
Dit is een heel makkelijk recept, maar het vraagt wel voorbereidingstijd, dus begin op tijd. Liefst al de avond of de ochtend voor je de shoarma wilt gaan eten.
Snijd eerst de tempeh in reepjes. Niet te dik! Maar gewoon zodat het op shoarmareepjes lijkt.
Meng de reepjes met 6 eetlepels zonnebloemolie. Doe daarna de shoarma kruiden erbij en meng alles goed door elkaar, zodat alle reepjes goed bedekt zijn met de olie en daarna dus ook met kruiden. Je kunt dit het gemakkelijkst in een ziplock bag doen.
Laat de tempeh reepjes minimaal 8 uur (maar langer mag ook) marineren in de kruiden.
Zodra je de shoarma daadwerkelijk wilt gaan bakken, verhit je eerst wat zonnebloemolie in een koekenpan of hapjespan. Ik vind een hapjespan het fijnst om deze vegetarische shoarma in te bakken.
Bak de tempeh reepjes zo’n 10 tot 15 minuten tot ze bruin en gaar zijn.
Tegen het einde verwarm je de pitabroodjes in een broodrooster of oven.
Eet smakelijk!