Pizza is met stip mijn favoriete Italiaanse gerecht. We maken zelf ook regelmatig een pizza met eigen beleg, maar daarvoor kopen we dan altijd een kant en klare pizzabodem die je alleen nog maar hoeft af te bakken. Voor dit blog wilde ik graag echt helemaal zelf een pizza maken. Dus zelf het pizzadeeg maken en zelf de saus maken. Dit bleek een stuk minder bewerkelijk dan ik van tevoren had gedacht.
Zelf pizzadeeg maken – Ingrediënten
Om je eigen pizzabodem te maken heb je nodig:
500 gram bloem
1 theelepel zout
25 gram verse gist
Een snufje suiker
3 eetlepels melk (sojamelk kan ook prima)
3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
Pizzabodem maken – Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius
Los de gist op in enkele eetlepels water, voeg een snufje suiker toe en laat dit 10 minuten op een warme plaats staan.
Ondertussen zeef je bloem en roer je het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de melk, olijfolie en het gistmengsel en kneed dit tot een mooi, soepel deeg. Hiervoor moet je ongeveer 15-20 minuten kneden. Als het deeg te droog blijft, voeg dan nog wat extra water toe.
Vorm een bal met het deeg en laat deze afgedekt een uur rusten.
Je eigen pizzasaus – Ingrediënten
Terwijl het deeg rust kun je alvast de tomatensaus maken. Hiervoor heb je nodig:
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
800 gram gepelde tomaten, in kleine stukjes gesneden
Zout en peper (naar smaak)
Pizzasaus maken – Bereiding
Verhit in een grote koekenpan een eetlepel olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook een beetje aan. Voeg vervolgens de stukjes tomaat toe en laat het geheel 20 minuten sudderen. Wel af en toe roeren. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verder met het pizzadeeg
Als het deeg een uur heeft gerust, kneed je het nog even goed door. Rol het vervolgens uit op een met bloem bestoven werkblad. Je kunt er natuurlijk een traditionele ronde pizza van maken, maar omdat dit in mijn oven niet zo goed paste, heb ik gekozen voor een rechthoekige pizza (een plaatpizza).
Duw de randen van het deeg iets omhoog en leg het deeg op een ingevette bakplaat. Je kunt ook bakpapier gebruiken.
Pizza beleggen
Smeer vervolgens de tomatensaus uit over het deeg en beleg de pizza met wat je zelf lekker vindt. Ik heb gekozen voor parmaham, champignons, geraspte kaas en basilicum.
Bak de pizza in ongeveer 20 minuten knapperig en bruin.