Sinds wij vegetarisch eten is hummus één van onze favoriete smeersels voor op brood. Meestal kopen we deze kikkererwtenspread kant-en-klaar in de supermarkt. Maar ik maak het ook wel eens zelf en dat is gemakkelijker dan je misschien denkt. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is in een paar minuutjes klaar. In dit artikel lees je mijn basis recept voor hummus. Je kunt hiermee natuurlijk eindeloos variëren om verschillende smaakjes te maken.
Gedroogde kikkererwten of uit blik?
Ik gebruik het liefst kikkererwten uit blik, zodat het wat minder tijd kost. Gedroogde kikkererwten moet je namelijk eerst nog minimaal een nacht laten weken en daarna koken voor je ze kunt gebruiken. Sommigen mensen beweren wel dat met gedroogde kikkererwten je een beter resultaat en lekkerdere hummus krijgt, maar dat heb ik dus nog nooit geprobeerd.
Ingrediënten voor hummus
Voor 4 personen heb je nodig:
- Blik van 400 gram kikkererwten (of 100 gram gedroogde kikkererwten)
- 2 eetlepels tahin (een soort sesampasta)
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 2 tenen knoflook
- Paprikapoeder
- Chilipoeder
Zelf hummus maken – Bereiding
Laat het de kikkererwten uitlekken. Het vocht kun je eventueel opvangen en gebruiken om vegan chocolademousse mee te maken.
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze dus eerst minimaal een nacht laten weken. Vervolgens moet je ze ongeveer een uur koken, totdat de kikkererwten zacht genoeg zijn. Laat ze dan nog eerst zeker een half uur afkoelen, voor je de kikkererwten gebruikt.
Doe de kikkererwten in een blender of keukenmachine. Voeg 2 eetlepels water (of kooknat als je gedroogde kikkererwten hebt gebruikt), de knoflook, tahin, olijfolie en citroensap toe en meng alles tot een glad geheel. Roer er daarna met een lepel eventueel nog wat paprikapoeder en chilipoeder door.
Serveer de hummus met wat Turks Brood of pita’s.
Eet smakelijk!