Bij wintergroente denk je natuurlijk meteen aan kolen. En dat klopt ook wel in de maanden december, januari en februari is er volop boerenkool, rode kool, witte kool en zuurkool te krijgen. Maar er zijn ook veel knol- en wortelgewassen in het seizoen. En met al die verschillende seizoengroentes in de winter kun je erg lekkere gerechten maken. In dit artikel geef je een overzicht van de bekendste typische winterse groentes en ideeën voor recepten en bereidingen.
Overzicht van wintergroentes
In de winterse maanden, december, januari en februari, zijn onder meer de volgende groentes in het seizoen:
- Aardpeer
- Boerenkool
- Knolselderij
- Koolraap
- Pastinaak
- Pompoen
- Rode kool
- Rode bieten
- Spruitjes
- Winterpeen
Wintergroentes waar ik (nog) niet mee kook
De meeste van deze groentes komen regelmatig bij mij in de keuken voorbij. Alleen de aardpeer zul je zul je niet tegenkomen bij mij. Ik heb die ooit één keer gegeten en daar zo’n buikpijn van gekregen dat ik dat niet meer aandurf.
Verder heb ik eigenlijk nog nooit wat met koolraap gemaakt. Dus als jullie hier nog goede recepten voor hebben dan sta ik daar zeker voor open.
Wintergroente boerenkool
Na de spruitjes komt de boerenkool als wintergroente het vaakst terug bij mij op het menu. Vroeger was ik er nooit zo’n fan van, maar ik heb het leren waarderen. Behalve een klassieke boerenkoolstamppot kun je met boerenkool ook heel lekkere salades maken, zoals deze boerenkoolsalade met geroosterde kikkererwten.
Knolselderij
Ook knolselderij is een heel veelzijdige groente. De meeste van jullie zullen het vooral kennen als een groente voor in de erwtensoep, maar je kunt er ook heerlijk knolselderijsoep, knolselderijsteaks of ragout van maken.
Pastinaak
Op dit blog heb ik eigenlijk nog weinig recepten staan met pastinaak. Alleen deze pastinaaksoep. Maar ik combineer pastinaak ook regelmatig in groenteschotel uit de oven met wortel en zoete aardappel. En je kunt van pastinaak ook lekkere groentefrietjes maken.
Pompoen
Pompoen is vooral een herfstgroente, maar ook in de winter nog volop verkrijgbaar. Ik vind het lekker in een soepje, maar ook geroosterd uit de oven. Verder kun je er ook lekker mee bakken, bijvoorbeeld door deze pompoencake te maken.
Rode kool
Net als bij boerenkool, is rode kool voor mij een favoriete groente voor in salades. Bijvoorbeeld in een koolsalade met witte kool en mandarijntjes of in deze salade met groene curry dressing.
Rode bieten
Toen ik voor dit artikel op dit blog zocht naar recepten met rode bieten, kwam ik erachter dat ik daar helemaal nog geen recepten mee heb. Dit komt vooral om ik de rode bieten nooit als ‘hoofdonderdeel’ van een maaltijd maak. Ik verwerk rode bieten soms in een salade of in een pokebowl.
Spruitjes
Van alle wintergroentes maak ik het vaakst iets met spruiten. Je kunt ze eigenlijk met van alles combineren. Ik vind ze vooral erg lekker met een kerriesausje of in een japanse curry saus. Verder kun je ze combineren met andere groentes in een ovenschotel. En als je een keer iets heel anders wilt, moet je dit recept voor tofu en spruitjes uit de Airfryer eens proberen.
Winterpeen
De winterpeen is voor mij ook zo’n groente die ik eigenlijk nooit als belangrijkste onderdeel van de maaltijd gebruik. Ik verwerk winterpeen wel vaak in soep, in mijn vegan babi pangang of in een ovenschotel met andere groentes.
Hopelijk heb je met dit overzicht nieuwe kookinspiratie opgedaan voor deze winter. En heb je zelf nog tips voor recepten met wintergroentes, deel ze dan vooral hieronder in de reacties.