Marokkaanse couscous-gerechten vind ik altijd erg lekker, vooral door al het lekkere gedroogde fruit erin. Maar natuurlijk de heerlijke oosterse kruiden maken dit een heerlijk geurende gerecht om van te smullen. Knorr heeft in haar Wereldgerechten ook pakket voor Marokkaanse couscous, maar ik ga je laten zien dat je dat eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je kunt zelf heel eenvoudig net zo’n lekkere couscous maken, maar dan volledig vegetarisch.
Als vleesvervanger ben ik hier voor vegetarische kipstukjes van Jumbo gegaan. Je kunt natuurlijk ook die van De Vegetarische Slager gebruiken of roosjes bloemkool. Dit laatste vind ik ook altijd een goede kip-vervanger.
Ingrediënten vegetarische Marokkaanse couscous
Voor 2-3 personen heb je nodig:
- 150 gram couscous
- 2 handjes rozijnen
- 175 gram vegetarische kip stukjes
- 200 gram wortels
- 1 courgette
- 1 ui
- 50 gram amandelen
- 100 gram gedroogde pruimen (zonder pit)
Voor de marinade:
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn
- Een halve theelepel gember
- Een halve theelepel korianderpoeder
Voor de saus:
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- Een halve theelepel kardemon
- Een halve theelepel gemberpoeder
- Een halve theelepel piment
Vegetarisch Marokkaanse couscous maken – Bereiding
Begin met het snijden van de groente. Snipper de ui en snijd de wortel en courgette in stukjes.
Hak de amandelen fijn met het hakmolentje van je staafmixer en snijd de pruimen in kleine stukjes.
Meng de ingrediënten voor de marinade met 2 eetlepels zonnebloemolie en schep de vegetarische kipstukjes erdoor. Laat dit minstens 10 minuten marineren.
Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak hierin de vegetarische kipstukjes met de marinade. Voeg na 3 minuten de ui, wortel en courgette toe en bak deze nog 5 minuten mee.
Voeg de ingrediënten voor de saus toe, samen met 175 ml water en de pruimen. Goed doorroeren en met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes laten stoven.
Doe de couscous en rozijnen in een grote kom. Giet er 300 ml kokend water bij en laat dit ongeveer 5 minuten afgedekt staan. De couscous zal het water volledig opnemen.
Als alles klaar is, serveer je de couscous met de vegetarische kip-groente saus erover. Strooi er tot slot nog wat van de fijngehakte amandelen overheen.
Eet smakelijk!
Heerlijk!