Deze week was er één met vooral snelle gerechten. Geen uitgebreide hoogstandjes in de keuken, maar desalniettemin veel lekkers. Omdat ik voor het voor het avondeten niet zo veel tijd in de keuken heb gestaan in het weekend, had ik nog wel tijd om een lekkere taart te bakken. Ik maakte een appeltaart met cinnamonrolldeeg. Echt een lekkere afwisseling op de traditionele appeltaart. Het recept lees je natuurlijk binnenkort op dit blog.
Nieuwe dingen uitproberen
Verder gingen we zaterdag naar IKEA. We probeerden daar de vegetarische hotdog uit die ze sinds kort hebben. Dat viel helaas een beetje tegen. De smaak van het worstje is niet heel bijzonder. En de broodjes zijn natuurlijk ook niet de beste kwaliteit. Maar voor 50 cent mag je er natuurlijk ook niet heel veel van verwachten.
‘s-avonds probeerden we ook weer iets nieuws uit. We aten de vegetarische biefstuk van Vivera. Ik heb ze gebakken in een beetje plantaardige boter en zonnebloemolie. Tijdens het bakken rook het ook echt naar vlees. Maar de smaak viel een beetje tegen. Het is niet vies hoor, maar het lijkt ook niet op biefstuk. Dit komt vooral ook door de structuur, die lijkt meer op gemalen vlees dan op het draderige van biefstuk. Voor erbij hadden we frietjes.
Lekker snel klaar
Zondagavond hadden we een klassieker op het menu (of nou ja, voor ons is het een klassieker), namelijk: ramen met paksoi en shiitakes. Altijd lekker.
We aten op maandagavond ook weer een gemakkelijk gerecht, namelijk: vissticks met spinazie a la crème. Jordan at echte vissticks en ik had SoSea Sticks van het merk Sofine. Deze zijn gemaakt met tofu en zeesla.
Mexicaanse rijstbowl
Op dinsdagavond liet ik mijn inspiratie de vrije loop, want ik moest nog een gerecht met de tempeh en guacamole die we nog hadden liggen in de koelkast. Ik heb een Mexicaanse bowl gemaakt met meergranenrijst, kidney bonen, maïs en rode paprika. De tempeh heb ik in blokjes gesneden en gemarineerd met gerookte paprikakruiden en picadillokruiden. Het werd echt een heel lekker gerecht. Ik wil sowieso de komende tijd vaker bowls (gerechten in een kom) gaan maken. We hebben hiervoor speciaal de kommen gekocht die je op de foto ziet. Ik wilde al heel lang zulke komen en bij IKEA kwamen we ze toevallig tegen.
Omdat we op woensdagavond weer naar de bioscoop gingen en een vroege film hadden, aten we frietjes in de stad. Jordan heeft iets nieuws ontdekt bij Dik en Lang: vegetarische loempiaatjes als snack bij de friet. Ik vind zelf het loempiasausje trouwens ook wel lekker om af en toe een frietje in te dippen.
Traditionele pasta
Ken je de macaroni/spaghetti mix nog waarmee veel van onze moeders vroeger pasta maakten? Ik wilde proberen om zo’n soort pasta te maken, maar dan zonder pakjes of zakjes. Hiervoor gebruikte ik een zakje fijne soepgroente, gezeefde tomaten en een mix van paprikapoeder, korianderpoeder, witte peper, kurkuma, gemalen komijnzaad, chilipoeder en kardemon. Het werd erg lekker, maar natuurlijk niet helemaal zoals de saus uit het pakje. Daar zit immers ook heel veel zout en suiker in. Maar dit is een prima alternatief en ook lekker snel klaar.
Vegan champignon roomsaus
We hadden nog wat vegetarische balletjes van IKEA in de vriezer liggen en die moesten ook een keer op. Dus maakte ik vrijdagavond deze balletjes met spruitjes erbij en een champignon roomsausje. Ik heb de vegan champignonsaus zelf geïmproviseerd met sojaroom, bloem, nootmuskaat, foelie, piment, een groentebouilonblokje en een scheutje sojasaus. Het is echt een heel lekker sausje geworden dat je ook goed zo kunnen gebruiken als basis voor een vegan champignonsoep of ragout. Het recept volgt dus binnenkort op dit blog.
Zoals je leest ben ik dus deze week behoorlijk creatief geweest in de keuken, maar wel allemaal met snelle, gemakkelijke gerechten. Als het resultaat daarvan zo lekker is, vind ik dat misschien nog wel een grotere beloning dan met de gerechten waarvoor ik uren in de keuken sta. Alhoewel ik daar ook van kan genieten, hoor. Dus ook dat soort gerechten blijven er nog genoeg komen op dit blog.