Omdat mijn recept voor loempia’s uit de Airfryer één van de populairste artikelen was op dit blog maar nog wel uit de tijd komt dat ik nog vlees at, wilde ik graag een vegetarische variant maken. In plaats van de kip, heb ik extra veel champignons erin gedaan en dit aangevuld met nog wat andere groentes. Het resultaat mag er wezen al zeg ik het zelf.
Loempia’s uit de Airfryer worden helaas wel minder bruin dan loempia’s uit een echte frituurpan, maar ze zijn zeker niet minder lekker en krokant. Wij hebben er in elk geval heerlijk van gesmuld.
Ingrediënten voor vegetarische loempia’s uit de Airfryer
Voor 6 loempia’s heb je nodig:
- 200 gram champignons
- 30 gram wortel
- 30 gram taugé
- 1 lente-uitje
- 1 teen knoflook
- 2 cm gember (geraspt)
- Een theelepel 5 spices (Chinees 5-kruiden poeder)
- 6 Loempiavellen
- 1 ei
- 1 theelepel maïzena
- Chilisaus (om erbij te serveren)
- Zonnebloemolie (om de loempia’s mee te bestrijken)
Vegetarische loempia’s uit de Airfryer maken – Bereiding
Begin met het snijden van de groentes. Snijd de champignons en wortels in zo dun mogelijke reepjes. Snijd vervolgens het lente-uitje en de knoflook fijn en rasp de gember.
Verhit een koekenpan met een heel klein beetje olie en bak de lente-ui, knoflook en gember een minuutje aan. Voeg vervolgens de wortel en champignons toe en bak dit geheel 5 minuten. Voeg tot slot de taugé toe en de 5 spices. Roer alles goed door en bak nog 1 minuutje. Haal de pan van het vuur en laat de vulling goed afkoelen.
Pas als de vulling echt goed afgekoeld is, kun je de loempia’s gaan maken.
Loempia’s rollen in 6 stappen
- Als het zover is, meng je in een kommetje het ei en de maïzena door elkaar.
- Neem vervolgens een loempiavel en schep 1 eetlepel vulling op het loempiavel. Zorg de vulling ongeveer op 1/3e hoogte van het ligt en dat je aan de zijkanten nog 2-3 centimeter over hebt.
- Vouw nu eerst de zijkanten van het loempiavel over de vulling. En rol daarna vanaf de onderkant de loempia stevig naar boven op.
- Vlak voor je bij het einde van het loempiavel bent, smeer je het uiteinde van het vel in met wat ei-maïzena mengsel. Dit doe je ook met de plek op de loempia waar je ‘m straks dichtvouwt.
- Plak vervolgens de loempia dicht en leg deze met de plakrand naar beneden op een bordje.
- Herhaal dit vervolgens voor alle loempia’s, totdat de vulling op is.
Vegetarische loempia’s bakken in Airfryer
Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Smeer de loempia’s in met de zonnebloemolie en bak ze in 4 minuten gaar in de Airfryer.
Serveer met chilisaus.
Smullen maar!