Kofta, of eigenlijk köfte, is eigenlijk niet per se een Grieks gerecht. Kofta zijn namelijk gehaktrolletjes die je in verschillende keukens tegenkomt, van de Turkse tot de Griekse en de Perzische. En zelfs in de Indiase keuken komt het voor. Omdat voor dit gerecht de kofta na het bakken in een saus met veel Griekse ingrediënten gaan, heet dit gerecht dus Griekse Kofta.
Voor deze vegetarische variant heb ik het ‘vegetarisch vers gehakt’ van Jumbo gebruikt. Hier zit kippenei eiwit in. Je zou de kofta ook kunnen maken van seitan, als je het echt helemaal vegan wilt maken.
Normaal serveer je dit gerecht met rijst, maar ik heb deze keer gekozen voor bloemkoolrijst.
Ingrediënten Griekse Kofta, vegetarisch
Voor 2 personen heb je nodig:
- 300 gram bloemkoolrijst
- 250 gram vegetarisch gehakt
- 1 aubergine
- 1 courgette
- Een halve rode paprika
Kruidenmix voor door het gehakt:
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- 1 theelepel komijn
Voor de saus:
- 250 ml tomatensaus
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel kaneel
- Een snufje kaneel
Vegetarische Griekse Kofta maken – Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix door elkaar en meng dit door het gehakt. Rol hier vervolgens 6 rolletjes van.
Snijd daarna de courgette en aubergine in halve schijfjes en de paprika in blokjes.
Verhit in een grote koekenpan of een wok wat olie en bak hierin de gehaktrolletjes bruin en gaar.
Voeg vervolgens de courgette, aubergine en paprika toe en bak dit nog 2 tot 3 minuten mee.
Meng de tomatensaus met de kruiden en voeg dit toe aan de pan. Breng het aan de kook en laat alles nog 5 minuutjes zachtjes sudderen.
Bak ondertussen de bloemkoolrijst in een koekenpan of wok.
Serveer de bloemkoolrijst met het tomatensaus-groente mengsel erover en verdeel de Kofta rolletjes over de borden.
Eet smakelijk!
Lekker! Maar ik vond de kruiden wat te zuinig. Die heb ik verdubbeld en chilipeper toegevoegd. Ook de groente doe ik de volgende keer denk ik een uurtje in de oven, vooral de aubergine had langer mogen meebakken. Voor herhaling vatbaar!