BBQ’en is meestal vooral een vleesfestijn. Maar ook als je vegetarisch of vegan eet kun je er echt een feestje van maken. Met deze top 5 vegetarische bbq gerechten kan iedereen genieten van een heerlijke bbq zonder dierlijke producten.
1. Gegrilde aubergine met miso-marinade
Als je het hebt over vegetarisch bbq’en, denkt iedereen vrijwel meteen aan gegrilde aubergine. Maar ik wilde er natuurlijk wel iets speciaals van maken. Dus koos ik ervoor om de plakken aubergine te marineren in een sausje van miso, mirin en sojasaus. Dit gerecht is inmiddels mijn favoriete vegetarische bbq-gerecht.
Hiervoor snij je voorzichtig met een scherp mes een kruislings patroon in de aubergineplakken. Bestrooi ze aan beide kanten met zeezout en laat het dertig minuten intrekken. Verwijder daarna het zout en het overtollige vocht dat uit de aubergines is gekomen. Bestrijk de plakken aan beide kanten met de marinade. Laat dertig minuten intrekken en bestrijk vlak voor het grillen allebei de kanten nog een keer met de marinade.
2. Knolselderij steaks met pesto
Van knolselderij plakken maak je in een handomdraai heerlijke ‘steaks’ op de barbeque. Schil de knolselderij en snijd deze in plakken. Marineer de plakken in olie, peper, zout en een beetje pesto (bij de Albert Heijn koop je vegan pesto van het merk Costa Ligure). Voordat je de steaks gaat bakken smeer je zo nog even in met wat extra pesto.
3. Bloemkool steaks
Een andere groente waar je heerlijke steaks mee kunt maken is bloemkool. Gemarineerd met wat olie en Al-andalus kruiden van Jonnie Boer, vind ik ze heel lekker.
4. Spiesjes met vegetarische worstjes
Bij barbecueën horen natuurlijk spiesjes. Eén van mijn favorieten voor de spiesjes zijn vegetarisch braadworstjes (van Jumbo of De Vegetarische Slager). Ik snijd ze in stukjes en marineer ze van tevoren even in een mengsel van olie, dille en basilicum.
5. Spiesjes met tempeh
Met spiezen kun je natuurlijk eindeloos variëren. Denk aan spiesjes met falafel, courgette en gele paprika of met tempeh blokjes, ui en rode paprika.
De tempehblokjes marineer ik meestal een dag van tevoren in shoarmakruiden. Meng hiervoor de blokjes eerst goed met zonnebloemolie, zodat alle blokjes bedekt zijn met olie. Daarna voeg je de shoarmakruiden toe en roer je alles nog goed om zodat alle blokjes bedekt zijn. Laat dit afgedekt minimaal een nacht inwerken in de koelkast.
6. Vega burgers
Op elke vegetarische of vegan bbq komen meestal wel vegetarische burgers of groenteschijven voorbij. Dat is ook logisch want er is ontzettend veel keuze in de supermarkt. Mijn favoriet zijn de Incredible burgers van Garden Gourmet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf heerlijke vega(n)burgers te maken. Bijvoorbeeld deze met quinoa. Ik zou ze dan wel even op aluminiumfolie leggen, zodat ze niet te veel aan het rooster plakken.
7. Groentepakketjes of losse bakjes
Je kunt ook eindeloos variëren met groentepakketjes. Snijd gewoon wat verschillende groentes en bak ze met wat kruiden en olie in een pakketje van aluminiumfolie. Je kunt hierbij natuurlijk veel verschillende groenten gebruiken, zoals broccoli, zoete aardappel, courgette, paprika, champignons etc. etc.
Tip! Wil je liever iets duurzamers dan pakketjes van aluminiumfolie? Dan kan je ook metalen bakjes gebruiken om de groenten met olie en kruiden op te bakken. Wij kochten bijvoorbeeld twee handige bakjes bij Amazon. Bij de bakjes zitten houten spatels met een gleufje, waarmee ze makkelijk kan optillen van de barbecue. Ideaal voor het grillen van kleine dingen, zoals champignons. We hebben er ook wel eens uienringen in gebakken voor op de broodjes met vegaburgers die we hadden gemaakt. Super handig!
Nog meer vegetarische barbecue gerechten
Natuurlijk volgen er nog veel meer lekkere recepten. Voor de volgende ronde heb ik alvast gegrilde bloemkool steaks op het programma staan. Verder zijn tips en ideeën natuurlijk van harte welkom!