Op dit blog heb ik nog niet zoveel recepten staan voor beleg, bijvoorbeeld voor op brood of toastje. Volgens mij alleen voor hummus en vegan roerei (als je dat wilt meetellen als beleg). Maar nu ontdekte ik laatst dat je met kikkererwten heel gemakkelijk de structuur van tonijnsalade kunt maken. Voor de vissige smaak, deed ik er nori door. En het smaakt dus echt net naar echte tonijnsalade. Daarbij is deze vegan tonijnsalade ook nog eens heel gemakkelijk te maken. Dit is dan ook een lekker kort recept. Dit recept moest ik dus wel met jullie delen!
Ingrediënten voor vegan tonijnsalade
Voor 1 bakje (zie foto) heb je nodig:
- Een blik kikkererwten (200 gram)
- 1 vel nori (zeewier die je vaak om sushi ziet)
- 3 – 4 eetlepels vegan mayonaise ( ik gebruikte die van Oliehoorn, verkrijgbaar bij Jumbo)
‘Tonijn’salade met kikkererwten maken – Bereiding
Laat eerst de kikkererwten uitlekken. Tip! Vang het vocht op. Dit is aquafaba en kun je gemakkelijk gebruiken als vervanger voor eiwit in verschillende gerechten, zoals cheesecake of chocolademousse.
Doe de kikkererwten in een stevige beker of het hakmolentje van je keukenmachine.
Verkruimel het nori vel (of knip het in hele kleine stukjes) en doe dit bij de kikkererwten.
Tot slot voeg je de vegan mayonaise toe.
Meng het geheel met de hakmolen van je keukenmachine of anders met een staafmixer tot een heerlijke smeerbare salade. Eventueel kun je nog wat extra mayonaise toevoegen als je het nog wat smeuïger wilt hebben.
Variatietips: Je kunt dit basisrecept verrijken met allerlei smaakjes die je lekker vindt. Bijvoorbeeld dat wat kappertjes, augurk en/of ui erdoor te mengen. Veel mensen vinden tonijn in combinatie met chili erg lekker. Je zou dus ook chilipoeder of shiracha erdoor kunnen mengen.
Serveer deze salade met toastjes bij de borrel of lunch of smeer het gewoon lekker op een broodje.
Eet smakelijk!