Dat je met gemalen kikkererwten en nori een heerlijke vegan vervanger voor tonijn uit blik kan maken, wist ik al. Ik maak hier namelijk regelmatig vegan tonijnsalade mee. Laats besloot ik om ook eens te proberen of ik er vegan tonijnburgers van kan maken en dat ging eigenlijk heel goed. De burgers hebben een lekker vissige smaak door de nori en een goede stevige structuur.
De vegan tonijnburgers zijn vooral heel lekker met wat zelfgemaakte remouladesaus en sla op een burgerbroodje. Tip! Bij de AH kun je vegan hamburgerbroodjes kopen. Vaak zit hier namelijk melk in.
Ingrediënten voor vegan tonijnburgers
Voor 2 burgers heb je nodig:
- Blik van 200 gram kikkererwten (ik gebuik de variant zonder zout van AH)
- 1 vel nori
- 1 eetlepel kikkererwtenmeel (gewoon bloem kan ook)
- 1 theelepel maïzena
- Panneermeel om de burgers in te paneren
- Wat olie om de burgers in te bakken
Vegan tonijnburgers maken
Deze vegan tonijnburgers maak je eigenlijk heel eenvoudig. Laat eerst even de kikkererwten uitlekken. Je kunt het vocht, aquafaba, eventueel opvangen en gebruiken voor allerlei bakgerechten.
Doe de kikkererwten vervolgens in een keukenmachine, samen met een een versnipperd vel nori, het kikkererwtenmeel en de maïzena en meng het tot een mooi geheel. Als de structuur te droog is, kun je eventueel een eetlepel sojamelk toevoegen aan het ‘deeg’.
Vorm met natte handen twee ballen van het burgerdeeg en vorm er daarna de burgers van.
De burgers haal je daarna even door het paneermeel om ze een krokant korstje te geven.
Tot slot bak je de burgers in een koekenpan met olie in ongeveer 2-3 minuten per kant gaar.
Eet smakelijk!