Salade niçoise is een Franse maaltijdsalade die je normaal altijd maakt met sperziebonen, krieltjes, ei en tonijn. Ik maakte een vegan salade niçoise met vegan tonijn van kikkererwten en zeewier. Het ei heb ik gewoon weggelaten. En zoals je misschien opvalt op de foto’s heb ik snijbonen gebruikt in de salade, omdat ik die toevallig in huis had, maar je kunt natuurlijk gewoon sperziebonen gebruiken.
Ingrediënten voor vegan salade niçoise
Voor 2 personen heb je nodig:
- 300 gram krieltjes of vastkokende aardappelen die je in kleinere stukken snijd
- 200 gram snijbonen of sperziebonen (schoongemaakt en in stukken gesneden)
- Een scheutje Remia Balsamico dressing 0%
- Een halve rode ui
- Een blikje kikkererwten van 200 gram
- Een vel nori (zeewier)
- 50 ml vegan mayonaise
- 50 gram sla (bijvoorbeeld veldsla)
- 8 groene olijven per persoon
Vegan salade niçoise maken – Bereiding
Begin met het maken van de ‘vegan tonijn’. Hiervoor laat je kikkererwten uitlekken op een vergiet. Vervolgens meng je in een keukenmachine de kikkererwten met de nori en vegan mayonaise tot een smeuïg geheel. Zet dit even apart.
Schil de krieltjes of aardappelen en kook deze in 10 tot 12 minuten gaar. Je moet ook de snij- of sperziebonen nog even koken. Ik koos ervoor om ze de laatste helft van de kooktijd toe te voegen aan de pan met aardappelen, maar je kunt ze ook in een aparte pan koken als je dat liever wilt.
Giet de aardappelen en bonen af en meng er de balsamico dressing doorheen. Snijd de ui en meng deze er ook doorheen. Roer er tot slot 4 eetlepels van de vegan tonijn door. De rest van de vegan tonijn kun je op brood of toastjes bij de salade serveren.
Verdeel de sla over 2 kommen en schep het aardappel-bonen-tonijn mengsel erop. En verdeel tot slot de olijven erover.
Eet smakelijk!