Sabich komt oorspronkelijk uit Israël. Het is een pitabroodje gevuld met gebakken aubergine, rauwkost en peterselie. Er horen eigenlijk ook gekookte eieren op, maar die heb ik voor dit recept weggelaten, het is immers een vegan sabich.
Verder worden er twee sauzen op de sabich gedaan. De eerste is Amba, een soort mangosaus en de tweede is een tahinisaus, gemaakt van sesam. Ik koos ervoor om een soort mango chutney te gebruiken en hummus, daarin zit ook tahini verwerkt.
Ingrediënten voor vegan sabich
Voor 4 gevulde pitabroodjes heb je nodig:
- 4 pitabroodjes
- 1 aubergine
- 1 bosje peterselie
- Een kwart komkommer
- Een halve rode ui
- Mango chutney. Ik gebruikte de mango-ginger chutney van Patak, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken.
- Naturel hummus. Ook die kun je zelf maken.
Vegan sabich maken – Bereiding
Om zelf sabich te maken, kun je het beste beginnen met de aubergine. Verwijder de bovenkant met de groente blaadjes en snijd de aubergine in 4 tot 5 plakken. Besprenkel de plakken met wat zout en laat dit ongeveer een half uurtje staan, zodat het vocht eruit kan trekken.
Smeer vervolgens de plakken aubergine in met olijfolie en grill ze tot ze zacht worden en mooie bruine strepen erop hebben. Snijd de gegrilde de aubergine daarna in dunne, kortere reepjes.
Snijd ondertussen de ui en de peterselie fijn en de komkommer in kleine blokjes. Meng deze drie ingrediënten in een kom door elkaar. Dit is je salade voor de sabich broodjes.
Rooster de pitabroodjes in een broodrooster of grill ze kort.
Nu ben je klaar om de vegan sabich broodjes te gaan vullen. Smeer een laag hummus op elk pitabroodje. Verdeel vervolgens de reepjes aubergine en de salade over de broodjes. Schep er vervolgens wat van de mangochutney op en klaar zijn je sabich broodjes.
Eet smakelijk!