Saag is Indiaas voor een curry met spinazie. Eén van de lekkerste saag varianten vind ik die met paneer. Maar dat is natuurlijk niet helemaal vegan. Dus ik besloot een andere variant te bedenken, een vegan saag ‘paneer’ met tofu.
De keuze voor tofu is eigenlijk heel logisch omdat de structuur en vorm bijna hetzelfde zijn als bij paneer. Het zijn namelijk ook witte blokjes en als je de tofu goed laat uitlekken, heb je dezelfde korrelige structuur. Daarnaast neemt tofu goed de smaak op van andere ingrediënten, dus dit moest haast wel goed komen. En gelukkig deed het dat ook. Ik vond deze curry zo lekker dat ik wat erover was de volgende twee dagen nog heb gegeten als lunch op het werk in plaats van het in te vriezen voor later. Dit recept deel ik dus echt heel graag met jullie.
Ingrediënten voor vegan saag ‘paneer’ met tofu
Voor 3 tot 4 personen
1 kleine ui
1 theelepel gember (geraspt, zonder schil)
3 tenen knoflook
200 gram spinazie
500 gram tofu (goed uitgelekt)
2 eetlepels bloem
2 theelepels kurkuma
1 theelepel komijn (gemalen)
1 theelepel garam masala
250 ml kokosmelk
250 ml groentebouillon
Recept voor vegan saag met tofu – Bereiding
Snijd de ui, gember en knoflook fijn. En snijd de tofu in blokjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de tofu blokjes. Voeg na 1 minuut de bloem toe en schep goed door, zodat alle blokjes goed bedekt zijn. Bak ze nog tien minuten, totdat de blokjes krokant worden aan de buitenkant en licht beginnen te bruinen. Schep aan het einde de kurkuma door de blokjes tofu.
Verhit ondertussen een wok en bak in een beetje olie de ui, gember, knoflook samen met de komijn en garam masala aan. Voeg na een minuutje in delen de spinazie toe en laat deze slinken. Voeg de kokosmelk toe en de bouillon. Schep daarna voorzichtig de tofu blokjes erdoor en laat alles met de deksel op de pan nog 10 minuten sudderen, zodat de saus mooi indikt en de tofu de smaken op kan nemen.
Serveer met rijst en/of naanbrood.
Eet smakelijk!