Misschien wel het meest bekende gerecht uit Cuba is de Ropa Vieja. Letterlijk vertaald: ‘Oude kleren’. Dit stoofvleesgerecht vind ik het lekkerste gerecht dat ik heb gegeten tijdens mijn rondreis door Cuba. Omdat het een stoofgerecht is, moet je er wel een paar uur voor uit trekken, maar dat is zeker de moeite waard.
Maar wat is nu een goede vervanger voor stoofvlees? Het moest natuurlijk wel de draderige structuur hebben die bij ropa vieja hoort. En zo kwam ik op jack fruit uit. Deze vrucht is volgens veels blogs en websites over vegatarisch/vegan eten een perfecte vervanger voor stoofvlees. Het heeft een draderige structuur en neemt goed de smaak op van de ingrediënten waarmee je het bereid. Op naar de toko dus om een paar blikjes in te slaan. Je moet wel de ‘in brine’ variant nemen van jack fruit. De andere blikjes zijn meestal op siroop en niet geschikt voor hartige bereidingen.
Ik ben heel erg blij dat jack fruit heb ontdekt. Het lijkt gewoon echt op vlees qua structuur en het is dus echt een perfect ingrediënt voor vegan ropa vieja. O ja, nog een voordeel: dit recept duurt echt minder lang om te maken dan de variant met vlees.
Ingrediënten vegan ropa vieja met jack fruit
Voor 2-3 personen (ik had voor twee personen gekookt en nog een klein portie over. Voldoende als lunch voor één persoon)
Twee blikjes jack fruit (ongeveer 500 gram)
1 ui, fijngesneden
4 tenen knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 theelepel piment
Een beetje peper
1 groene paprika, in kleine stukjes
1 blikje tomatenpuree
75 ml droge witte wijn
1 laurierblad
Een snufje chilipoeder
1 theelepel suiker
1 theelepel kaneel
Voor de bouillon:
1 ui, in kwarten gesneden
1 winterpeen, in stukken van ongeveer 2 cm.
¼ kleine rode kool, in kwarten gesneden (je kunt ook een klein potje rode kool nemen (uitgelekt)
3-4 takjes peterselie, alleen de blaadjes
2 takjes munt, alleen de blaadjes
3 kruidnagels
2 laurierbladeren
Witte rijst, om bij de ropa vieja te serveren.
Recept vegan ropa vieja – Bereiding jackfruit
Jack fruit uit blik is eigenlijk heel gemakkelijk te bereiden. Laat eerst de stukken jack fruit uitlekken en spoel ze een beetje af zodat het ergste zout eraf is. Verwijder eventuele pitten.
Nu kun je er eigenlijk al meteen ‘draadjesvlees’ van maken. Je knijpt met je handen de stukken fruit fijn en scheurt ze in draadjes. De echt harde stukken gooi je weg. Het kan zijn dat je tijdens dit scheuren ook nog een paar pitjes tegenkomt. Als ze wit zijn, kun je ze gewoon mee bereiden, maar voor de structuur is het beter om ze te verwijderen.
Verwarm in een grote koekenpan of hapjespan wat olie en fruit hierin de fijngesneden ui en de geperste knoflookteentjes. Voeg er vervolgens de jack fruit aan toe en bak het geheel ongeveer 5 minuten. Voeg zout, peper en piment toe en bak nog twee minuten mee. Haal daarna de pan van het vuur, schep het jack fruit mengsel eruit en zet apart.
Bouillon maken voor vegan ropa vieja
Nu gaan we de bouillon maken. Doe hiervoor alle ingrediënten samen met een liter water in een braadpan en breng het aan de kook. Laat ongeveer 45 minuten sudderen. Laat de bouillon een beetje afkoelen en giet voorzichtig af op een vergiet. Vang het vocht wel op, want je hebt hier straks nog minimaal 125 ml van nodig. Maar bewaar liever iets meer voor de zekerheid.
De rode kool en de wortel gebruik je verder niet meer in dit gerecht. Maar je kunt deze natuurlijk nog wel bewaren om iets anders mee te maken.
Vegan ropa vieja met jack fruit maken
In de laatste stap van dit recept maken we de echte ropa vieja. Neem de pan waarin je de jack fruit hebt bereid en voeg indien nodig nog wat olie toe voor je de pan weer opnieuw verhit. Bak de stukken groene paprika ongeveer 6 minuten hierin.
Zet het vuur laag voeg vervolgens 125 ml bouillon toe. Doe er ook de tomatenpuree, witte wijn en laurierblad bij. Als het nog te droog is, kun je nog een beetje extra bouillon toevoegen. Schep in delen het jack fruit mengsel erdoor en laat het geheel 15 tot 20 minuten sudderen. Roer tegen het einde nog de suiker en kaneel erdoor en een beetje chilipoeder.
Serveer het gerecht met witte rijst.
Eet smakelijk!