We aten vorig jaar een paar keer vegan rendang bij The Happiness Kitchen in Eindhoven. Dat vond ik zo lekker, dat ik het zeker nog een keer zelf wilde maken. Maar ja, zoals met zoveel gerechten die ik wil maken geldt: zoveel te koken en je kunt maar zoveel gerechten maken en eten. Dus keuzes keuzes… Maar een paar weken geleden kwam het er dan toch eindelijk van. Ik maakt zelf vegan rendang van jackfruit. En het was super lekker. Dus het recept deel ik graag met jullie.
Jackfruit is trouwens een vrucht die door de draderige structuur perfect is als vleesvervanger in stoofgerechten. Je kunt jackfruit in blik kopen bij verschillende supermarkten en toko’s. Kies wel voor de in brine variant (staat op het etiket), want de variant op siroop is te zoet voor hartige gerechten.
Vegan rendang van jackfruit – Ingrediënten
Voor 2 personen heb je nodig:
- 50 gram sjalotjes (2 grote)
- 2 tenen knoflook
- 2 centimeter verse gember (geschild)
- 1 stengel citroengras
- 40 gram cashewnoten
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijnpoeder
- Een halve theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 2 kruidnagels
- Een snufje chilivlokken
- 280 gram (uitlekgewicht) jackfruit, is meestal 1 groot blik
- 200ml kokosmelk
- 50 ml kraanwater
- 1,5 eetlepel ketjap manis
- 15 gram verse koriander
Vegan rendang van jackfruit maken – Bereiding
We beginnen met het maken van de kruidenpasta. Snijd hiervoor de sjalotten in parten. Snijd de gember in stukken en snijd het zachtere uiteinde van de citroengrasstengel in stukjes (bewaar de rest van de stengel voor later in de dit gerecht).
Doe alles wat je nu gesneden hebt samen met de knoflook, cashewnoten, en specerijen in het hakmolentje van je keukenmachine en maak er een fijne pasta van.
Doe daarna de jackfruit in een zeef en spoel goed af met koud water. Laat uitlekken. Je kunt nu met je handen de stukken jackfruit alvast fijnknijpen en er draadjes van vormen.
Verhit nu in een braadpan 2 eetlepels olie. Fruit hierin de kruidenpasta aan. Bak dit 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de jackfruit toe. Die bak je nog 2 minuten mee. Daarna voeg je de kokosmelk, het water en de ketjap toe. Roer alles goed door. Druk met de platte kant van een mes de citroengrasstengel een beetje open en voeg die ook toe in de pan.
Laat alles op laag vuur met een deksel op de pan 30 minuten stoven. Haal daarna de deksel van de pan en laat de saus nog 15 minuten inkoken, zodat deze wat dikker wordt. Verwijder de stengel citroengras en roer de helft van de korianderblaadjes erdoor.
Serveer de vegan rendang met rijst en eventueel wat atjar of andere ingemaakte groentes. Ik had er een avocado bij, omdat die toevallig op moest, maar dat was ook heel lekker.
De overgebleven korianderblaadjes gebruik je als garnering over de rendang.
Eet smakelijk!