Als je aan Griekse gerechten denkt, denk je al snel aan moussaka. Ik vind dit ook altijd een heel lekker gerecht. Maar het wordt vaak gemaakt met gehakt Toch kun je er ook heel gemakkelijk een vegan versie van maken door het gehakt te vervangen door linzen. Lees hier mijn recept voor een heerlijke vegan moussaka.
Ingrediënten voor vegan moussaka
Voor één grote schotel (2-3 personen), heb je nodig:
- 2 aubergines
- Een grote aardappel
- 1 blik tomatenblokjes van 400 gram
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Een blikje linzen van 200 gram
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel oregano
- 3 theelepels kaneel
Voor de bechamelsaus
- 4 eetlepels bloem
- 500 ml ongezoete sojamelk
- 1 theelepel kaneel
- Een snufje zout en peper
- 3 eetlepels edelgistvlokken
Vegan moussaka maken – Bereiding
We beginnen met het snijden van de ingrediënten. Schil de aardappel en snijd deze in heel dunne schijfjes. Ik doe dat met een mandoline. Giet de linzen af en snijd de ui en de knoflook fijn.
Snijd de aubergine in plakken. Smeer er een beetje olie en gril de plakken in een grillpan of op een elektrische grill tot er grillstrepen op komen. Zet de plakken aubergine apart.
Warm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Verhit in een hapjespan of wok wat olie en fruit hierin de ui, knoflook, oregano en peper aan. Voeg daarna de tomatenblokjes en tomatenpuree toe, samen met de linzen en kaneel. Verwarm onder af en toe doorroeren. Breng eventueel nog op smaak met wat zout.
Om de bechamelsaus te maken verhit je in een steelpan 2 eetlepels olie. Zet het vuur laag en roer de bloem erdoor. Zet het vuur daarna weer middelhoog en voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Blijf alles steeds goed doorroeren met een garde, zodat je geen klontjes krijgt. Blijf regelmatig te roeren tot de saus indikt. Dit kan in totaal ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Aan het eind roer je er nog de kaneel en edelgistvlokken door.
Moussaka opbouwen en bakken
Nu gaan we moussaka opbouwen in een ovenschaal. Vet eerst de schaal in met een klein beetje olie. Schep er dan een derde van het tomatenmengsel in. Verdeel hier de helft van de aubergine en daarna de helft van de aardappelschijfjes over. Herhaal dit nog een keer en eindig tot slot met het laatste deel van het tomatenmengsel. Daarna giet je er de bechamelsaus overheen.
Zet de schotel in de oven en bak het in ongeveer 30 minuten gaar. Laat de schotel nog een een paar minuten staan in de oven die uit staat voor je hem eruit haalt en serveert. Zo kan de laag bechamelsaus nog een beetje steviger worden.
Eet smakelijk!
Deze is zoooo lekker!