Het maken van een vegan kwarktaart heb ik heel lang uitgesteld, omdat ik het lastig vond om met agar agar een echt stevige taart te bakken en mijn eerste poging die wel lukte smaakte totaal niet lekker… maar misschien was cherry cola als smaak voor je eerste kwarktaart ook iets te uitdagend. Dus ik besloot het deze keer iets veiliger te houden met een veganistische aardbeien kwarktaart. En het resultaat was echt super lekker.
In plaats van gelatine, wat meestal met varkens of runderbotten wordt gemaakt, gebruik ik agar agar. Dit koop je bij de toko of bij sommige supermarkten. Daarnaast heb ik de vegan kwark Alpro Go on en vegan slagroom van Alpro gebruikt, waardoor deze kwarktaart volledig lactosevrij is.
Ingrediënten veganistische kwarktaart
Zoals je ziet op de foto’s heb ik een kleine kwarktaart gemaakt (10 cm doorsnede), maar de ingrediënten hieronder zijn voldoende voor een hele kwarktaart (20 tot 22 cm doorsnede).
- 200 gram koekjes, bijvoorbeeld Digestive van Jumbo
- 70 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld van het merk Wajang
- 500 gram Alpro Go On (dit is iets meer dan één beker)
- 250 ml Alpro om op te kloppen
- 250 gram aardbeien
- 8 gram vanillesuiker
- 5 gram agar agar poeder
Vegan aardbeien kwarktaart maken – Bereiding
Smelt in een steelpannetje de boter op middelhoog vuur. Verkruimel ondertussen de koekjes in een keukenmachine of met een keukenrol.
Bedek de bodem van je taartvorm met bakpapier of vet deze licht in. Let op! Niet de randen invetten of met bakpapier bekleden, anders bindt de agar agar straks niet goed en blijft je taart vloeibaar.
Meng de gesmolten boter met de koekkruimels en bedek hiermee de bodem van je taart. Goed aandrukken met de achterkant van een lepel! Zet de taartvorm in de koelkast.
Pureer de aardbeien samen met de vanillesuiker tot een puree. Zet apart.
Klop nu met een staafmixer de Alpro slagroom op. En zet dit ook apart.
Doe het aardbeienmengsel in een steelpannetjes samen met de agar agar. Breng het rustig aan de kook en blijf het ondertussen goed doorroeren. Zorg dat de agar agar goed is opgelost en kook het geheel dan nog zachtjes 4 tot 5 minuten door. Laat de agar agar een kleine beetje afkoelen, maar niet teveel anders stolt de agar agar.
Neem een kom en schep hierin de kwark, voeg de aardbeien met agar agar toe en roer het zachtjes door elkaar. Spatel tot slot voorzichtig de slagroom door het kwarkmengsel.
Haal de taartvorm uit de koelkast en schep het kwark-slagroom mengsel in de vorm. Verdeel het met een spatel mooi over de hele vorm en strijk glad af.
Laat de taart nu nog minimaal 3 uur opstijven in de koelkast voor je deze aansnijdt.
Eet smakelijk!
Hay,
En als ik voor dit recept wel gelatine zou willen gebruiken. Heb je een idee hoeveel je dan gebruikt?
Alvast bedankt!
Hi Evelien,
Omdat de bindkracht van agar agar groter is dan die van gelatine, gebruik je in plaats van de 5 gram agar agar in dit recept 10 blaadjes gelatine.
Groetjes,
Amanda
Hoi Amanda,
Wat een leuk recept, hiernaar was ik op zoek! Ik wil de taart gaan bakken, maar vroeg me af of je de kwark van Alpro suikervrij had gekocht of de naturel versie, waar al een beetje suiker aan toegevoegd is.
Alvast bedankt voor je reactie!
Hi Nadi,
Ik heb de naturel variant gebruikt. De suikervrije variant hadden ze nog niet toen ik deze taart maakte, maar misschien dat dat ook prima kan hoor voor deze taart. Door de aardbeien, vanillesuiker en koekjes, heb je al best wat zoetigheid erin.
Groetjes,
Amanda
Kan je dit recept invriezen?
Ik durf het niet te zeggen, want ik weet niet of de agar agar blijft werken als je de taart later weer ontdooit en de taart dus stevig genoeg blijft.