De afgelopen 2 weken heb ik vakantie gehad en dat was ook een mooi moment om eens goed na te denken over welke gerechten en lekkernijen ik nog wil maken voor dit blog. Het resultaat is een mooie lijst met inspiratie voor baksels en andere gerechten. Opvallend is dat de lijst vooral bestaat uit dingen om te bakken. Dus er zullen de komende tijd veel recepten om te bakken op dit blog komen. De eerste is een recept voor gemberkoekjes. Ik houd wel van lekker kruidige koekjes, dus ik heb veel gember en kaneel gebruikt.
Tip! Gebruik dit recept als basisrecept voor vegan koekjes. Als je niet zo van gember houdt, kun je dit basisrecept ook gebruiken om vegan koekjes met andere smaken te maken. Je laat dan gewoon de gember (en kaneel) weg of vervangt deze door andere ingrediënten die je lekker vindt in de koekjes.
Ingrediënten voor vegan koekjes met gember
Voor ongeveer 12 tot 15 koekjes heb je nodig:
- 50 gram witte basterdsuiker
- 100 gram plantaardige margarine
- 3 centimeter verse gemberwortel
- 3 gram kaneelpoeder
- 150 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 snufje zout
Vegan koekjes met gember maken – Bereiding
We beginnen met het mengen van de suiker en plantaardige margarine. Snijd hiervoor eerst de margarine in stukjes en meng dit (in een keukenmachine) met de suiker. Doe dit niet te lang, want de boter mag niet helemaal zacht worden.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Schil de gember en snijd deze in heel kleine blokjes of rasp de gember. Meng de gember vervolgens ook door de bloem.
Voeg het bloemmengsel toe aan de margarine en suiker en meng dit (in een keukenmachine) tot een mooi deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol ondertussen op een werkblad met bloem het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik. Steek hier met de gewenste vorm de koekjes uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken, ze worden namelijk nog groter tijdens het bakken. In totaal kun je ongeveer 10 tot 12 vegan koekjes uit dit deeg halen.
Bak de vegan gemberkoekjes in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Laat de koekjes na het baken nog even afkoelen en hard worden op een rooster.
Smullen maar!