Koe loe yuk was als kind misschien wel mijn favoriete gerecht van de Chinees. Alhoewel de saté wel de all time favourite was, kwam dit op de tweede plaats. Later is mijn smaak toch iets meer opgeschoven naar de wat meer hartige smaken, maar het blijft natuurlijk wel een klassieker die je in bijna elke rijsttafel tegenkomt. Ik besloot daarom eens een vegan koe loe yuk variant hiervan te maken. In plaats van het varkensvlees gebruikte ik bloemkool en uiteraard zit in het beslag geen melk of ei.
Ingrediënten koe loe yuk van bloemkool
Voor 2 personen heb je nodig:
- Een halve bloemkool
- 1 flinke eetlepel maizena
- Zonnebloemolie om in te bakken
Voor het beslag:
- 125 gram bloem
- 40 gram maïzena
- Een theelepel bakpoeder
- 175 ml warm water
- Een snufje zout
Voor de saus:
- 250 ml water
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 50 ml rijstazijn
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel gembersiroop
- Eventueel maïzena en water om het wat in te dikken
Vegan koe loe yuk maken – Bereiding
We beginnen met het maken van het beslag. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar tot een glad beslag. Je kunt het beslag vervolgens even apart zetten.
Snijd roosje van de bloemkool. Je kunt de stukken zo klein of groot maken als je zelf prettig vind. Houd er rekening mee dat er beslag omheen komt dat tijdens het bakken nog wat rijst. Dus de uiteindelijke stukken worden wat groter dan de roosjes die je snijdt.
Meng de bloemkoolroosjes met de maizena. Zet dit ook even apart.
We gaan nu eerst even de saus maken. Meng in een steelpan het water met de rest van de ingrediënten voor de saus. Zet de pan op het vuur en laat het onder regelmatig roeren, aan de kook komen. Zorg dat de suiker ondertussen goed oplost. Laat het geheel daarna nog 5 minuten pruttelen. Als de saus niet dik genoeg wordt, kun je met een mengsel van maïzena en water de saus wat dikker maken.
Terwijl de saus aan het pruttelen is kun je alvast de bloemkoolroosjes door het beslag halen en beginnen met ze te bakken. Neem hiervoor een bord en doe er een heel dun laagje bloem op. Hierop leg je straks de bloemkool roosjes die je door het beslag hebt gehaald en zo plakken ze niet teveel aan het bord.
Koe loe yuk van bloemkool bakken
Haal nu met twee eetlepels de roosjes bloemkool door het beslag tot ze aan alle kanten goed bedekt zijn. En leg ze op het bord.
Verhit in een diepe koekenpan / hapjespan een flinke laag olie (2 cm ongeveer). Je kunt eventueel testen of de olie heet genoeg is door een korreltje van de bloemkool of het beslag erin te laten vallen. Als dat omhoog komt, is de olie heet genoeg. Bak de bloemkoolroosjes hierin bruin. Als je de stukjes vegan koe loe yuk niet in één keer allemaal kunt bakken, kun je de stukjes die al klaar zijn eventueel ook warm houden in een oven op 80 graden.
Serveer koe loe yuk van bloemkool met de saus en wat rijst.
Eet smakelijk!