Eigenlijk heb ik nog nooit een echte kapsalon gegeten. Ik vind het er niet zo heel smakelijk uitzien. Maar met het idee van een zelfgemaakte kapsalon speelde ik wel al een tijdje. Als je immers echt verse ingrediënten gebruikt en niet allemaal kleffe sla en slappe friet, zou het misschien best lekker kunnen zijn. En ja het moet natuurlijk ook nog vegetarisch… En zonder kaas, anders kan mijn vriend het niet eten. Dus het is uiteindelijk een vegan kapsalon geworden.
Wat is een kapsalon?
De meeste van jullie kennen het waarschijnlijk wel, maar toch even een korte uitleg. Een kapsalon is een bakje met friet met shoarma erop. Daarbovenop doe je kaas. Dat gaat allemaal even onder de grill. Als de kaas gesmolten is, komt er nog salade bovenop en als toppig knoflook- en/of shoarmasaus.
Hoe maak je een vegan kapsalon?
Eigenlijk heb ik het heel simpel gehouden. De friet en salade zijn al vegan. Dus ik heb de shoarma vervangen door kipshoarma van De Vegetarische Slager. En ik heb een kaassaus gemaakt die ik tegen kwam op de website van De Groene Meisjes. Ik vond deze saus erg lekker. Hij smaakt wel een beetje nootachtig, waarschijnlijk door de sojamelk. Maar het is echt een goede vervanger voor de kaas in een kasalon.
Ingrediënten voor de vegan kapsalon
Voor 2 personen
500 gram ovenfriet of dunne frietjes voor in de Airfryer. Ik vind het lekker als de friet wat harder is, dus ik zou voor het laatste gaan.
Een halve komkommer
Twee tomaten
Een halve rode ui
100 gram ijsbergsla
Bakje kipshoarma van De Vegetarische Slager
Shoarma- of knoflooksaus
Voor de kaassaus:
150 gram ongezoet sojamelk
15 gram edelgistvlokken (te koop bij De Tuinen winkels)
1 eetlepel miso
1 eetlepel maizena
Een halve theelepel knoflookpoeder
Een kwart theelepel paprikapoeder
Een achtste theelepel kurkuma
Een beetje cayennepeper ( Maar eigenlijk doe ik kruiden altijd een beetje op gevoel.)
Vegan kapsalon maken – Bereiding
Bak de frietjes zoals aangegeven op de verpakking.
Ondertussen kun je de groente alvast snijden en de shoarma bakken.
En natuurlijk moet je nog de kaassaus maken. Hiervoor doe je alle ingrediënten in een steelpannetje. Goed roeren! Ik gebruik hiervoor een kleine garde, zodat je geen klontjes krijgt. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur lager. Laat het sudderen tot je een mooie saus krijgt. Tussendoor wel blijven roeren, zodat er geen vel op komt.
Als de friet klaar is, doe je deze in een ovenschaal. Hierover schep je de shoarma. Giet daarna de kaassaus erover. Tot slot doe je de salade erover.
Je kunt natuurlijk ook alvast de knoflook- en/of shoarmasaus erop doen. Ik zelf vind het lekkerder om dat pas te doen nadat ik was op een bord heb geschept.
Eet smakelijk!