Voor deze bowl maak ik vegan gyros van oesterzwammen. Ik vind oesterzwammen een perfecte structuur hiervoor hebben. Het is lekker mals en neemt de smaken van kruiden goed op, zodat je het goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld gyros of shoarma-achtige gerechten te maken.
Verder maakte ik een zelf tzatziki voor erbij. Dit zorgt voor een lekkere, fris balans tegenover het kruidige van de gyros. Hier vind je het recept voor deze saus: Recept vegan tzatziki.
Ingrediënten voor de vegan gyros bowl
Voor 2 personen heb je nodig:
- 150 gram oesterzwammen
- 2 theelepels gyroskruiden
- 400 gram zoete aardappel
- 50 gram verse spinazie
- 120 gram meergranen of zilvervliesrijst
- 10 kalamata olijven
Tip! Serveer eventueel nog pitabroodjes erbij
Vegan gyros bowl met zoete aardappel maken – Bereiding
We beginnen met de zoete aardappel, want die moet je nog even roosteren in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes. Leg de blokjes vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar in de oven.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Terwijl de zoete aardappel in de oven staat, kun je de oesterzwammen gaan marineren. Snijd ze eerst in dunnen reepjes en meng ze daarna met een halve eetlepel olie en de gyroskruiden. Laat dit 10 minuten intrekken.
Als de kruiden goed zijn ingetrokken, kun je de oesterzwamreepjes gaan bakken. Bak ze in een koekenpan in ongeveer 8 minuten gaar.
Zodra alle ingrediënten klaar zijn, is het tijd om de bowl te gaan opbouwen. Hiervoor verdeel je eerst de rijst over de kommen of borden. Doe in elke bowl de helft van de spinazie en de helft van de zoete aardappel blokjes erbij. Schep daarna de gyros erop.
Snijd de olijven in plakjes en verdeel deze ook over de bowls.
Tot slot schep je er nog een goede hoeveelheid vegan tzatziki overheen.
Eet smakelijk!