Fish and chips is echt zo’n heerlijk guilty pleasure gerecht. Super lekker, maar natuurlijk eigenlijk niet zo gezond. Gelukkig kun je ook als je vegan bent af en toe een beetje zondige met deze fish and chips gemaakt van gefrituurde tofu met norivellen. De zeewiervellen geven de nori echt een vissige smaak. In dit artikel deel ik mijn recept voor vegan fish van de fish and chips. Voor het chips deel kun je natuurlijk zelf frietjes maken of gebakken aardappeltjes uit de oven maken.
Tip! Een ander lekker gerecht bij deze vegan and chips is erwtenpuree met munt. Zo heb je er toch nog een beetje groente bij.
Ingrediënten voor vegan fish and chips
Voor 2 personen heb je nodig:
- 1 liter zonnebloemolie (om in te frituren)
- 250 gram tofu
- 1 tot 2 vellen nori (bijvoorbeeld van het merk Saitaku)
- Het sap van 1 citroen
- 35 gram bloem
- 25 gram maizena
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 75 ml bruisend mineraalwater (of 40 ml bier en 35 ml bruisend mineraalwater)
- Een beetje zout
Om erbij te serveren:
- Frietjes of ovenaardappeltjes
- Ravigotesaus (eventueel zelf maken door stukjes augurk en een beetje citroensap te mengen met vegan mayonaise)
Zelf vegan fish and chips maken – Bereiding
Laat eerst de tofu goed uitlekken en dep met keukenpapier zo goed mogelijk droog. Snijd de tofu in rechthoeken of dunne plakken die lijken op filets. Knip vervolgens de norivellen op maat, zodat je de stukken nori mooi om de tofu blokken kunt vouwen.
Gebruik vervolgens het sap van de citroen om de norivellen goed aan de tofu te laten plakken.
Zet de tofu met nori apart om daarna het beslag te maken.
Het beslag voor de vegan fish, maak je door de bloem met de maizena, paprika, knoflookpoeder en zout met elkaar te mengen. Voeg vervolgens het mineraalwater (en het bier) toe. Mix met een garde tot een dik beslag. Laat het beslag nog een paar minuten rusten.
Verhit een diepe pan met de zonnebloemolie erin (zorg dat de olie niet hoger dan halverwege de pan komt). Als de olie warm genoeg is (ongeveer 180 graden), kun je de vegan fish gaan bakken. Je kunt testen of de olie heet genoeg is door een stukje brood erin te doen. Als dit meteen omhoog komt en bruin wordt, is de olie warm genoeg.
Dip elk stuk tofu met nori in het beslag, zorg dat alle kanten goed bedekt zijn en laat het stuk vervolgens voorzichtig in de olie glijden. Bak de stukken ‘fish’ tot deze goudbruin zijn (ongeveer 4 minuten). Laat de stukken uitlekken op een bord met keukenpapier voor je ze serveert. Besprenkel aan het einde nog met een beetje zeezout.
Serveer de fish met frietjes of gebakken aardappels uit de oven.
Eet smakelijk!