Bij de winterse maanden hoort natuurlijk snert, oftewel erwtensoep. Ik ben zelf niet zo dol op erwtensoep, maar Jordan houdt er wel heel erg van. Dus maak ik het natuurlijk wel af en toe voor hem. En het voordeel is: je maakte natuurlijk bij erwtensoep altijd meteen een flinke pan en kunt de porties dan invriezen. Zo kan Jordan er meteen meerdere keren per jaar van genieten. Ik maak natuurlijk vegan erwtensoep, dus zonder spek erin. Ik doe er wel vegan rookworst door.
Ingrediënten vegan erwtensoep – Wat heb je nodig?
Voor een flinke pan erwtensoep (ongeveer 6 porties) heb je nodig:
- 500 gram spliterwten
- 2 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 1 winterwortel
- 500 gram knolselderij
- 1 prei
- 1 ui
- Een half bosje selderij
- Een blokje groentebouillon
En een vegan rookworst om er aan het einde nog door te doen.
Vegan erwtensoep maken – Bereiding
Je hoeft de spliterwten niet van te voren te weken. Je moet ze van tevoren wel even afspoelen in een zeef onder koud water.
Neem een grote soeppan en breng het water, de spliterwten en de laurierblaadjes aan de kook. Laat het zachtjes anderhalf uur doorkoken, totdat de spliterwten uit elkaar vallen.
Snijd in de tussentijd de knolselderij en de wortel in blokjes. Snijd de ui en hak de selderij fijn. De prei snijd je eerst in de helft doormidden. Spoel het zand eruit en snijd de prei in halve ringen.
Als de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen zijn, voeg je alle groente, de selderij en het bouillonblokje toe aan de pan. Kook alles nog een half uur.
Als je wilt dat de soep nog wat fijner van structuur wordt, kun je nog even met de staafmixer de soep een beetje pureren tot de gewenste structuur.
Kook voor het serveren ook nog even de vegan rookworst en snijd deze in plakjes. Verdeel de soep over de kommen of borden en verdeel de worst erover.
Eet smakelijk!