Een Caesarsalade is normaal gesproken alles behalve vegan. Er zit namelijk meestal ei, ansjovis, Parmezaanse kaas in en vaak wordt er ook kip en spek door gedaan. Ik heb voor deze vegan caesar salade dus wel wat dingen aangepast en vervangen. Voor de spek koos ik gewoon vegan spekreepjes. Verder gebruik ik in de dressing kappertjes en sojasaus in plaats van ansjovis en heb ik de Parmezaanse kaas vervangen door edelgistvlokken. Het resultaat is trouwens een erg lekkere vegan caesar salade dressing.
Ingrediënten voor vegan caesar salade
Voor de salade:
- 1,5 tot 2 kropjes romaine sla
- 1 avocado
- Een derde van een komkommer
- 100 gram vegan spekreepjes
- Eventueel croutons gemaakt van een Italiaanse bol (ik vind het zelf lekkerder om de Italiaanse bol er gewoon apart bij te serveren).
Voor de dressing:
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel kappertjes
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel djon mosterd
- 1 theelepel sojasaus
- 2 eetlepels edelgist
- 4 eetlepels vegan mayonaise
- 1 eetlepel sojayoghurt
Tip! Heb je geen zin om de dressing voor je vegan caesar salade zelf te maken? Dan kun je ook deze kant-en-klare variant van Mister Kitchen kopen.
Nog wat extra’s erbij?
Ik heb er trouwens deze keer voor gekozen om gebakken aardappelpartjes als extra bij de vegan caesar salade te serveren. Maar ik bak wel eens een vegan kipschnitzel die ik dan in reepjes snijdt en op de salade serveer. Het is allebei erg lekker.
Vegan caesar salade maken – Bereiding
Als ik een salade maak, vind ik het altijd het gemakkelijkst om eerst de dressing te maken. Die kun je dan gewoon (in de koelkast) apart zetten en dan kun je je daarna concentreren op de salade zelf.
Voor de caesar dressing moet je eerst de knoflook, kappertjes en sojasaus pureren. Dit meng je daarna met de rest van de ingrediënten en klaar is je dressing. Als de dressing toch iets te dik is naar je zin, kun je nog een beetje extra water erdoorheen roeren.
De salade zelf maak je eigenlijk ook heel eenvoudig. Bak de Italiaanse bollen volgens de aanwijzing op de verpakking. Als je er croutons van wil maken, kun je ze in blokjes snijden of scheuren. Meng de blokjes met een beetje olijfolie en bak ze in 10 minuten of 200 graden krokant.
Ondertussen bak je de vegan spekreepjes krokant in een koekenpan. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Snijd de romaine sla, avocado en komkommer en verdeel die alvast over de diepe borden of kommen waarin je de salade wilt serveren. Als de spekreepjes (en eventueel je croutons) klaar zijn, verdeel je die ook over de borden. Meng alles door elkaar. Schep daarna de dressing erover en meng het nog eens goed door elkaar.
Eet smakelijk!