Soms lukt een nieuw recept in één keer zo goed dat ik er best wel trots op ben. Zo ging het ook met deze vegan bapao broodjes. Het was sowieso de eerste keer dat ik een stoommand ging gebruiken. En daar komt nog bij dat ik nog niet zo heel goed ben met gistdeegjes, zoals het bapao deeg. Maar met dit recept lukte het me in één keer helemaal, daar ben ik dus heel blij mee! 🙂
Het was trouwens nog wel even uitvogelen hoeveel vulling ik precies kon gebruiken in één broodje. Je wilt niet dat de broodjes gaan lekken tijdens het stomen, maar het moet ook niet één grote deeghap worden met veel te weinig vulling. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op één flinke eetlepel per broodje.
Recept voor vegan bapao broodjes – Ingrediënten
Voor 4 broodjes heb je nodig:
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 140 ml warm water
- 3 gram gedroogde gist
- Een heel klein beetje suiker
Voor de vulling:
- 75 gram shiitake
- 2 kleine worteltjes (bijvoorbeeld uit een zak geschrapte wortelen)
- 3 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 3 theelepels Hoisin saus
Vegan bapao broodjes maken – Bereiding
Maak als eerste de vulling, zodat deze goed kan afkoelen voordat je de broodjes gaat vullen. Hiervoor snijd je de shiitakes, wortel, gember en knoflook in kleine stukjes.
Verhit vervolgens een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de het mengsel 3 minuutjes aan. Voeg de saus toe en bak nog 2 minuutjes mee. Haal de pan daarna van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Ondertussen kun je het deeg voor de bapao broodjes gaan maken. Meng in een kom alle ingrediënten door elkaar. Ik meng het liefst altijd eerst de gist door het deeg en daarna de suiker. Tot slot voeg ik het water toe. Het is trouwens echt belangrijk dat het water warm (op kamertemperatuur) is.
Meng en kneed met je handen het geheel tot een soepel deeg. Het zal in het begin nog best wel plakkerig zijn, maar no worries. Het komt na een paar minuutjes kneden vanzelf goed. In het uiterste geval kun je nog een beetje bloem toevoegen.
Als het deeg goed is, maak je er een bol van en laat je dit 10 minuutjes in een afgedekte kom rusten.
Na de 10 minuten, verdeel je het deeg in 4 gelijke stukken.Vorm er 4 bolletjes van.
Rol steeds één bolletje uit een plak van max 10 cm doorsnee. Je kunt het trouwens ook prima met je handen platdrukken tot een plak van deze doorsnede. Schep daarna één flinke eetlepel vulling in het midden van het deeg en vouw de vier zijden naar binnen, over de vulling heen. Check goed of het broodje over goed dicht is en druk het anders voorzichtig nog een beetje dicht.
Leg bakpapier op de bodem van de stoommand en leg elk broodje dat je gevuld hebt in de stoommand. Zorg daarbij wel voor voldoende ruimte tussen de broodjes, omdat ze nog groeien tijdens het rijzen.
Laat de broodjes tot slot nog een uur rijzen voor je ze gaat stomen.
Vegan bapao broodjes stomen
Het stomen van de broodjes in een stoommand is eigenlijk heel makkelijk. Pak een kookpan waar de mand goed op kan staan zonder dat hij erin valt. Vul de pan met een laag water van ongeveer 5-8 cm. Breng het water aan de kook en draai het vuur dan middelhoog. Nu zet je de stoommand erop. Zolang je het water in de pan hoort borrelen en voelt dat de mandjes warm worden gaat het goed. Na ongeveer 25 tot 30 minuten zijn de broodjes klaar.
Laat de broodjes na het stomen nog even een minuutje of 2 in de afgesloten mand staan voor je ze serveert.
Eet smakelijk!