Deze vegan appeltaart is eigenlijk per ongeluk ontstaan. We hadden veel appels over en ik wilde dus vriendlief blij maken met een appeltaart. Maar ik had geen eieren in huis… Dus toen moest het maar een vegan appeltaart worden. Het vervangen van het ei bleek gemakkelijker dan gedacht. Gewoon drie eetlepels sojamelk erbij en je het een minstens zo lekkere taart.
Ingrediënten vegan appeltaart
Voor deze veganistische appeltaart heb je nodig:
400 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld van Wajang)
125 gram suiker
8 gram vanillesuiker
3 eetlepels (ongezoete) sojamelk
1 tot 1,5 kilo appels
4 theelepels kaneel
Een beetje paneermeel
Veganistische appeltaart recept – Bereiding
Snijd eerst de boter in kleine blokjes. Doe dit samen met het bakmeel, suiker, vanillesuiker en sojamelk in een kom en meng dit tot een deeg. Ik doe dit altijd gewoon met de menghaak in de keukenmachine. Eerst even op stand 1 om stuiven van het meel te voorkomen en na een minuutje op stand 4, zodat het deeg goed gaat binden. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook prima met de hand mengen en kneden.
Vorm een bal van het deeg en laat het in de koelkast even rusten.
Ondertussen schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je de appels in blokjes. Meng er de kaneel doorheen.
Vet een springvorm in en verwarm de oven voor op 170 graden.
Haal nu het deeg uit de koelkast. Haal een derde eraf en leg dat nog even terug. De resterende twee derde van het deeg rol je uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en randen van je taartvorm te bedekken. Leg de plak deeg in de vorm. Als ie breekt is het trouwens niet erg. Je kunt gewoon de stukken deeg met je vingers weer aan elkaar drukken.
Als je de bodem en randen goed bedekt hebt, strooi je een laag paneermeel op de bodem. Zo voorkom je dat de bodem te nat wordt van het vocht uit de appels.
Giet de stukken appel vervolgens op en verdeel het netjes, zodat het evenredig over de hele taart verdeeld is.
Rol daarna het stuk deeg dat je nog over hebt tot een plak waar je repen van kunt snijden die ongeveer net zo lang zijn als de doorsnede van je bakvorm. Leg de repen kruisgewijs over de appels en druk een beetje aan op de rand van het deeg. Gebruik de laatste reepjes om rondom de taart te leggen, zodat je over de uiteindes van de andere repen nog een extra laag deeg hebt en alles mooi bij elkaar houdt tijdens het bakken.
Bak de taart in 60 minuten bruin en gaar.
Laat de taart goed afkoelen voor je de rand van de springvorm verwijderd.
Eet smakelijk!