Deze vegan appelplaatcake is eigenlijk een beetje ontstaan als improvisatie. Dat maakt ‘m zeker niet minder lekker. In tegendeel iedereen die ‘m geproefd heeft was enthousiast. Ik combineerde voor deze cake de smaken van appel en walnoten met kaneel en kardemom. Een mooie, kruidige combinatie.
Ingrediënten appelplaatcake met walnoten
Voor 1 cake (van 10 tot 12 stukjes) heb je nodig:
- 1 grote appel (Elstar)
- Een flinke hand walnoten
- 200 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 200 gram plantaardige margarine (op kamertemperatuur)
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 3 tot 5 eetlepels sojamelk
- 30 ml zonnebloemolie
- Een rechthoekige bakvorm van 28 bij 18 centimeter
Vegan appelplaatcake maken – Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in. Je kunt ook bakpapier gebruiken in de bakvorm.
Snijdt vervolgens de plantaardige margarine in kleine blokjes. Meng ze in een keukenmachine met een menghaak samen met de kokosbloesemsuiker en vanillesuiker tot een glad geheel.
Schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne partjes. Plet ook de walnoten en zet de appelplakjes en de walnoten apart.
Voeg daarna één voor één drie eetlepels sojamelk toe aan het boter-suikermengsel en vervolgens de zonnebloemolie. Wacht steeds met het toevoegen van een nieuwe eetlepel sojamelk of de zonnebloemolie tot het vorige volledig is opgenomen.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en kardemom. Voeg het daarna toe aan het boter-suikermengsel en meng het met de keukenmachine tot een glad deeg. Als het deeg een beetje te droog lijkt, kun je nog één of twee eetlepels sojamelk er doorheen mengen.
Spatel er vervolgens de walnoten doorheen.
Stort het beslag in de bakvorm en smeer het goed uit naar de hoeken. Strijk de bovenkant glad.
Druk nu de plakjes appel in de cake (zie de foto).
Bak de vegan appelplaatcake in 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Laat de cake in de vorm op een rooster goed afkoelen voor je m uit de vorm haalt en aansnijdt.
Smullen maar!