De kerst staat weer voor de deur en daarom leek mij wel toepasselijk om een keer een traditioneel kerstdiner te maken uit één van de landen waar ik ben geweest. De keuze is gevallen op een traditioneel Engels kerstdiner met kalkoen, spruitjes en gebakken aardappeltjes uit de oven.
Kerstdiner in Engeland
Ik dacht altijd dat kalkoen bij het kerstdiner iets typisch Amerikaans was, maar na wat research bleek ook in Engeland de kalkoen een traditioneel onderdeel te zijn van het kerstdiner. Omdat ik dit gerecht heb gemaakt voor alleen mij en mijn vriend, heb ik echter geen hele kalkoen gebakken. We hebben dus gekozen voor kalkoenfilets.
Bij de kalkoen worden in een typisch Engels kerstdiner vaak spruitjes geserveerd en ‘roasted potatoes’ oftewel geroosterde aardappeltjes (meestal uit de oven). Ik heb de spruitjes bij dit gerecht ook in de oven klaargemaakt en heb hierbij nauwelijks toevoegingen gebruikt. Voor de aardappels heb ik gekozen voor een recept met oregano en garam masala (een Indiaas kruidenmengsel).
Recept Kerstdiner Engeland – Kalkoen met spek uit de oven met spruitjes en gebakken aardappels
Hieronder lees je welke ingrediënten ik heb gebruikt voor dit gerecht en hoe ik het heb bereid.
Voor de ingrediënten ben ik uitgegaan van een gerecht voor 2 personen.
Ingrediënten Kalkoen met bacon
2 kalkoenfilets
Voldoende plakjes bacon om de kalkoenfilets te omwikkelen
2 tot 3 takjes rozemarijn
1 rode ui
Een scheut rode wijn
4 tot 5 champignons
1 eetlepel bloem
Een kippenbouillionblokje
Ingrediënten Spruitjes uit de oven
250 gram spruitjes
3 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
Ingrediënten Roasted potatoes
300 gram aardappelen, in grote stukken gesneden en voorgekookt
3 eetlepels plantaardige olie
2 eetlepels bloem
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel garam masala
Zout en peper naar smaak
Bereiding traditioneel Engels kerstdiner
Snipper de ui, snijd de champignons in plakjes en haal de blaadjes van rozemarijn. Snijd de rozemarijn blaadjes fijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Maak vervolgens de spruitjes schoon en doe ze in een ovenschaal. Meng de spruitjes met de olijfolie en de zout en peper.
Doe nu de voorgekookte stukken aardappel in een andere ovenschaal en roer hier voorzichtig de bloem, oregano en garam masala doorheen. Voeg naar smaak nog zout en peper toe. Besprenkel alles met de olie en roer het voorzichtig nog eens door.
Zet nu beiden ovenschalen (de spruitjes en de aardappelen) ongeveer 45 minuten in de oven. Roer geregeld de spruitjes even om, zodat alle kanten goed garen. Bij de aardappels is dit niet nodig.
Terwijl dit in de oven staat, gaan we de kalkoenfilets bereiden. Verdeel eerst de gesneden rozemarijn over de filets en wikkel ze vervolgens in met de bacon.
Verhit in een koekenpan een beetje olie. Bak hierin op half hoog vuur de kalkoenfilet. Bak ongeveer 7 minuten, keer de filets om en bak ze 7 nog minuten op de andere zijde. Hierna zet je de kip in een ovenschaal met een beetje olijfolie nog 8 tot 10 minuten in de oven (op 200 graden).
Ondertussen maak je de jus door in een steelpan eerst een scheut olijfolie te verhitten. Voeg de gesneden ui en de champignons toe en laat het 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Doe na 10 minuten de rode wijn erbij en laat het geheel nog 5 minuten koken. Voeg een eetlepel bloem toe en verkruimel het kippenbouillonblokje in pan. Laat het nu nog even inkoken tot de gewenste dikte.
Serveer alle gerechten tegelijk.
Eet smakelijk en een fijne kerst!