Mijn favoriete pasta is toch wel de spaghetti carbonara. Eigenlijk wordt dit natuurlijk met pancetta (spek), ei en kaas gemaakt. Je kunt deze pasta echter ook prima helemaal vegan maken. Voor de spekjes gebruikte kant-en-klare-vegan spekjes van Albert Heijn. Voor de ei-kaas-saus maakte ik een saus van tofu, kala namak, kurkuma en vegan geraspte kaas. Kala namak is een soort zwavelzout, wat een eiersmaak geeft. Die laatste kun je ook vervangen door edelgistvlokken. Alles bij elkaar is het niet per se heel gezond, maar wel echt super lekker. Een heerlijk gerecht om een keer een beetje mee te zondigen en van te genieten.
Ingrediënten vegan pasta carbonara
Voor 2 personen heb je nodig:
- 225 gram volkoren spaghetti
- 100 gram vegan spekreepjes
- 125 gram tofu
- 2 eetlepels sojamelk
- Een halve theelepel kala namak. Ik gebruik deze.
- Een halve theelepel kurkuma
- 75 gram Italiaanse raps of 4 eetlepels edelgistvlokken
Vegan spaghetti carbonara maken – Bereiding
Maak al eerste de ‘ei-saus’. Snijd de tofu in grove blokken en meng dit met de sojamelk, kala namak en kurkuma in een keukenmachine tot een geheel. Ik vind het zelf lekker als je nog een klein beetje stukjes van de tofu erin hebt zitten het niet helemaal glad is.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking en bak ondertussen in een koekenpan de vegan spekreepjes.
Als de spaghetti klaar is, giet je deze af. Doe de pasta terug in de pan en zit op een pit van je fornuis die uit staat, maar nog wel warm is. Roer de vegan spekjes en het ei-mengsel door de pasta. Als het te plakkerig wordt, kun je een heel klein scheutje olijfolie toevoegen. Roer daarna nog de kaas / edelgistvlokken erdoor.
Verdeel de vegan spaghetti carbonara over de borden.
Tip! Serveer de pasta carbonara met stokbrood en/of salade.
Eet smakelijk!