Sinterklaasbrood met pepernoten

Sinterklaasbrood met pepernoten

In het boek Meer Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven, dat ik een paar jaar geleden kreeg voor Sinterklaas, staat een recept voor een pepernotenbrood. Dit brood stond al heel lang op mijn lijstje om een keer te baken. Nu kwam het er dus eindelijk van. En man man man, wat is dat een heerlijk brood. Lekker zoet en kruidig. Het lijkt een beetje op suikerbrood, maar dan met de smaak van speculaas en kruidnoten. Ik heb dit recept een beetje aangepast om het er een volledig lactosevrij Sinterklaasbrood van te maken. Lees hier dus mijn variant voor een pepernotenbrood zonder melkproducten.

Ingrediënten pepernotenbrood

Voor 2 kleine broodjes heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 3 gram instant gist (een half zakje van Dr. Oetker)
  • Een half ei (de andere helft kun je gebruiken voor het afstrijken van de broodjes)
  • 25 gram donkere basterdsuiker
  • 4 gram zout
  • 38 gram plantaardige margarine
  • 112 ml lauwwarm water
  • 3 gram speculaaskruiden

Verder:

  • 150 gram pepernoten
  • 50 gram parelsuiker (ik heb kandijsuiker gebruikt, omdat ik nergens parelsuiker kon kopen)
  • Een keukenmachine (maar met de hand kneden kan natuurlijk ook)
Pepernotenbrood

Zelf pepernotenbrood maken – Bereiding

Neem de mengkom van je keukenmachine en doe de gist erin met een beetje lauwwarm water. Meng dit tot de gist is opgelost.

Voeg vervolgens de andere ingrediënten voor het deeg toe. Meng alles met met menghaak van de keukenmachine op een lichte stand. Die doe je ongeveer drie minuten.

Laat daarna de keukenmachine nog 5 tot 6 minuten iets sneller draaien, tot je een mooi zacht deeg krijgt. Als je gemakkelijk een dun vliesje kunt vormen van het deeg, is het genoeg gekneed.

Kneed het deeg nog even kort na met de hand.

Maak een kuiltje in het deeg en doe een deel van de pepernoten en kandijsuiker erin. Dubbel vouwen en goed kneden. Herhaal dit totdat alle pepernoten en kandijsuiker zijn verwerkt in het deeg.

Maak tot slot een bol van het deeg en laat het onder een theedoek een half uurtje rijzen.

Verdeel na het rijzen het deeg in 2 stukken. Druk elk stuk deeg plat in de vorm van een ovaal (hoeft niet heel plat). Vouw de uiteindes naar binnen en rol het deeg, al goed aandrukkend naar je toe. Doe elk deeg stuk in een ingevette broodbakvorm of of leg het op een met bakpapier bekleedde plaat.

Bestrijk de bovenkant van de deegrollen met het overgebleven losgeklopte ei.

Laat daarna de deegjes nog een drie kwartier tot een uur rijzen.

Pepernotenbrood bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broden in 35 minuten gaar.

Sinterklaasbrood met pepernoten

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.