Na Havana is Santiago de Cuba de tweede grote stad van Cuba. Van 1524 tot 1553 was het zelfs de hoofdstad van het eiland Cuba. Santiago de Cuba staat vooral bekend om de rijke muziek- en danscultuur in de stad. Je vindt er heel veel cafés en clubs waar livémuziek wordt gespeeld tot in de late uurtjes en waar je naar hartenlust met de locals kunt dansen.
Bekendste muziekstijlen uit Santiago de Cuba – Son en Salsa
De oorsprong van deze rijke muziek- en danscultuur in Santiago de Cuba is minder mooi. In de 18e eeuw, toen de suiker- en tabakteelt een belangrijke impuls had gekregen van de Fransen, werd Santiago de Cuba één van de belangrijkste havens voor slavenhandel. De slaven, die voornamelijk uit Haïti kwamen, hebben ervoor gezorgd dat je nu nog zoveel sporen van Afro-Cubaanse cultuur in de stad vindt.
Eén van de bekendste dansstijlen uit Santiago de Cuba is de Son. Deze stijl is ontstaan uit een samensmelting van Afrikaanse en Spaanse ritmes. In het Casa de La Trova, kun je nog dagelijks genieten van dansers en muzikanten die deze stijl vertegenwoordigen.
Houd je meer van Salsa, een stijl die is voortgekomen uit de Son? Dan kun je in Santiago de Cuba je hart ophalen in het Casa de La Musica. Hier spelen vanaf 22u diverse salsabands.
Carnaval in Santiago de Cuba
Behalve om de muziekstijlen staat Santiago de Cuba ook bekend om het carnaval. Elk jaar in juli danst het carnaval door de straten in Santiago de Cuba. Helaas waren wij tijdens onze rondreis net te laat om het carnaval hier mee te maken. Gelukkig kun je in het museo de carnaval in Santiago de Cuba nog wel een beetje mee krijgen van het er tijdens carnaval aan toe gaat in de stad.
Bezienswaardigheden in Santiago de Cuba
Santiago de Cuba heeft behalve muziek, dans en carnaval natuurlijk nog veel meer te bieden. Als je mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden in de stad wilt bewonderen, is het plein Parque Céspedes een mooi vertrekpunt.
Aan dit plein ligt onder meer de Cathedral de Nuestra Señora de la Asunción. Deze kathedraal is hét symbool van de stad. Behalve de kerk vind je aan dit plein het gemeentehuis en het huis van Diego Velasquez. Dit huis is het oudste gebouw van Cuba en werd in 1519 gebouwd.
Vlakbij het Parque Céspedes staat het Museo Emilio Bacardí Moreau. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit gebouw eigendom geweest van rummagnaat Emilio Bacardí. Hij was ook kunstverzamelaar. Zijn kunstverzameling is te bewonderen op de eerste verdieping van het gebouw. Op de begane grond is het museum gewijd aan wapens, uniformen en martelwerktuigen voor slaven. In de kelder zijn voorwerpen uit de Egyptische en Afrikaanse geschiedenis tentoongesteld.
Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in Santiago de Cuba is de begraafplaats. Op dit grootste kerkhof met veel mooi versierde graven liggen veel Cubaanse beroemdheden begraven, zoals leden van de Buena Vista Social Club, de hiervoor al genoemde Emilio Bacardi en dichter en vrijheidsstrijder José Martí.
Plaza de La Revolución
Ook Santiago de Cuba heeft, net als Havana, een Plaza de La Revolución. Op dit plein, in het noorden van de stad, staat een imposant standbeeld van Antonio Maceo op zijn paard omringt door 23 machetes. Onder het grote beeld bevind zich een museum over het leven van Antonio Maceo.
Castillo del Morro / Castillo de San Pedro de La Roca
Net iets buiten Santiago de Cuba vind je het fort Castillo del Morro, ook wel bekend als Castillo de San Pedro de La Roca. Dit fort staat sinds 1997 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Het fort was ontworpen in 1587 om Santiago de Cuba te beschermen tegen piraten. Tegenwoordig vind je in het fort een museum over piraterij en kun je rond zonsondergang een kanonschot ceremonie bijwonen.