De wens om een keer naar India te gaan, had ik al jaren. Ik kende India vooral van films en series, dus ik had er een romantisch beeld van. Maar toen ik me serieus ging verdiepen in het land en de reizen ernaartoe, bleek als snel dat het toch iets minder rooskleurig zou zijn. De hygiënische maatstaven liggen in India een stuk lager, er is veel armoede en de de omgang met vrouwen laat ook erg te wensen over.
Toch nam dit de wens om naar India te reizen niet weg. Het maakte het voor mij alleen maar interessanter om er naartoe te gaan. In 2014 was het eindelijk zover. Ik ging met een groepsreis van Shoestring naar India. Ik heb gekozen voor een gecombineerde reis met Nepal, omdat ik graag drie weken weg wilde, maar ik drie weken India wel wat heftig vond. Over het deel van de reis in Nepal, schrijf ik later nog een artikel op dit blog.
Hoogtepunten India – Holi festival in Jaipur
Daarnaast koos ik voor een reis in april, zodat ik Holi festival kon meemaken. Dat was direct ook een absoluut hoogtepunt van de reis. De reis startte in Jaipur, waar we dus ook het Holi feest hebben gevierd. Ik dacht dat er met gekleurde poeders werd gegooid, maar het ging toch een beetje anders. We waren een wandeling door de stad gaan maken en om de haverklap kwam er iemand naar ons toe, die dan de gekleurde poederverf in onze gezichten smeerden.
Dit was wel erg intensief, omdat om de paar stappen wel iemand uitbundig ons kwam omhelzen en verf in het gezicht smeren. Na een wandeling van een half uurtje zijn we daarom eerst even gaan uitrusten in een parkje.
Opvallend is wel dat je tijdens het Holi feest alleen maar mannen op straat ziet. De Indiase vrouwen doen hier niet aan mee. Dit komt vooral omdat het voor vrouwen ook niet veilig is. De mannen drinken op een feestdag als deze behoorlijk en aangezien er door het smeren van de verf al snel fysiek contact is, is de kans dat dit uit de hand loopt voor vrouwen ook groot.
Ook ik merkte wel dat mannen af en toe probeerden om de verf niet alleen op mijn gezicht te smeren maar ook even afzakte naar mijn borsten. Gelukkig hadden we ook mannen in de groep die af en toe even konden ingrijpen. Ondanks deze ervaringen, vond ik het wel bijzonder om het Holi festival in India mee te maken en het echt met de mensen op straat te kunnen vieren.
Bezienswaardigheden India – Taj Mahal in Agra
Na Jaipur reisden we door naar Agra, de plaats van de Taj Mahal. Je kunt natuurlijk niet in India zijn geweest zonder de Taj Mahal te bezoeken. Het is immers één van de zeven wereldwonderen. Van buiten is het gebouw erg indrukwekkend en er zit een mooi verhaal achter het gebouw. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet de Taj Mahal tussen 1632 en 1648 bouwen als eerbetoon en graftombe voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1631 in het kraambed.
Wie de Taj Mahal in wil, moet extra betalen. De beleving binnen valt wat tegen. Er is niet heel veel te zien, maar ik zou dit wel doen. Anders blijft het toch altijd een mysterie wat er binnenin het gebouw te zien is.
Pas op voor apen!
In Agra kom je ook veel apen tegen op straat. Deze lopen gewoon los en schromen niet om je eten of drinken af te pakken. Pas dus goed op en als je je eten en drinken graag voor je zelf wilt houden, stop het dan in een tas. Het hotel waar we verbleven had ook duidelijk op de ramen aangegeven dat je ze niet open mocht doen, om te voorkomen dat er apen in je kamer komen.
Reizen met de nachttrein in India
Na Agra vervolgde we de reis. We gingen met de nachttrein naar Varanasi. Reizen met de nachttrein in India is een bijzondere ervaring. Ondanks dat India de naam heeft niet heel hygiënisch te zijn, vond ik deze trein een stuk schoner dan sommige nachttreinen waar ik in China mee heb gereisd. Je leest ook vaak verhalen over ratten in Indiase treinen. Ik heb er geen gezien, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet voorkomt.
Bezienswaardigheden India – Ganges, Varanasi
In Varanasi hebben we natuurlijk een boottocht gemaakt over de Ganges. We hebben ’s ochtends voor zonsopgang gevaren op de Ganges. Je ziet dan op de verschillende trappen (ghats) aan de oevers allerlei taferelen. Je ziet mensen mediteren, baden in Ganges of de was doen. ’s Avonds hebben we een herdenkingsceremonie bekeken vanaf een boot op de Ganges. Dit was erg indrukwekkend.
Op de ghats langs de Ganges vinden ook veel crematieceremonies plaats. Hindoes geloven dat als je sterft in de heilige stad Varanasi en daar gecremeerd wordt je verlost wordt uit de cirkel van reïncarnaties. Veel hindoes reizen in de laatste dagen van hun leven af naar Varanasi. Er zijn dus veel sterfgevallen elke dag, waardoor je ook de hele dag door wel crematies kunt zien op de zogenoemde burning ghats.
Hoogtepunten India – Bollywood film kijken in de bioscoop
Wat je in India natuurlijk ook niet mag missen, is een bezoekje aan de bioscoop om een echte Bollywood film te bekijken. Wij zijn in Varanasi in een bioscoop geweest en hebben daar de film Queen gekeken. Grappig detail aan deze film is dat deze zich deels in Amsterdam afspeelt.
Zet tijdens je verblijf in India ook regelmatig even de televisie aan op je hotelkamer. Het blijft toch bijzonder om Bollywood films te zien en Indiase muziekprogramma’ s te bekijken. Ik heb er in elk geval veel lol aan beleeft.
Bezienswaardigheden India – Stadstour Delhi
Na Varanasi reisden we door naar Nepal. Aan het einde van de reis kwamen we nog even terug in India voor een bezoek aan Delhi. In de hoofdstad van India hebben we een citytour gemaakt. We hadden helaas maar één dag in Delhi en op deze manier konden we toch nog zoveel mogelijk zien. We hebben bijvoorbeeld de Lotus-tempel bezocht. Deze tempel is uniek omdat hij toegankelijk is voor mensen van elke religie. Daarnaast hebben we het Memorial van Mahatma Gandhi bezocht en zijn we nog bij een Sikh-tempel geweest. Over de bezienswaardigheden in Delhi, zal ik nog een keer een apart artikel schrijven op dit blog.