Bobotie is een Zuid-Afrikaans ovengerecht gemaakt met gehakt, melk, ei en diverse specerijen. Maar de meeste mensen kennen het waarschijnlijk van het Knorr Wereldgerecht. Ik heb geprobeerd een eigen variant te maken die een beetje tussen het origineel en het Knorr Wereldgerecht in zit. Verder is deze Zuid-Afrikaanse bobotie natuurlijk vegetarisch en lactosevrij.
Ingrediënten voor Zuid-Afrikaanse bobotie
Voor 2 personen heb je nodig:
- 175 gram vegetarisch gehakt
- 300 gram sperziebonen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 appel
- 30 gram abrikozenjam
- 125 ml sojamelk
- 1 sneetje witbrood
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels kurkuma
- 2 eieren
- 1 theelepel laurierpoeder
Verder heb ik bij dit gerecht witte rijst met rozijnen en kokos erdoor geserveerd. Een heerlijke combinatie.
Zelf Zuid-Afrikaanse bobotie maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit vervolgens in een hoge koekenpan of hapjespan wat olie en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak dit 2 minuutjes mee.
Ondertussen kook je de sperziebonen 2 tot 3 minuten in kokend water. Giet af en zet apart.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in blokjes. Voeg vervolgens de appel en sperziebonen toe aan het gehaktmengsel en laat dit nog 2 minuten doorwarmen.
Roer er daarna de abrikozenjam en het laurierpoeder door.
Week het sneetje brood in een kommetje met de helft van de sojamelk. Verkruimel het brood door de sojamelk. Voeg vervolgens het kerriepoeder, de kurkuma en een ei toe en roer dit door het gehaktmengsel.
Schep alles in een ovenschaal.
Roer de overgebleven sojamelk en het tweede ei door elkaar en giet dit over ovenschotel.
Bak de bobotie in 30 minuten in de oven gaar, tot het mengsel gestold is.
Eet smakelijk!