In de eerste weken van de ‘lockdown’ was de friettent in het dorp bij ons gesloten. Maar ja, ik hou heel erg frietjes. Dus ben ik weer vaker zelf frietjes gaan maken met de Airfryer. En eigenlijk is dat natuurlijk nog veel lekkerder dan friet van de friettent. Ook worden deze frietjes gewoon heel krokant, dus het resultaat doet zeker niet onder voor de ‘echte’ frituurpan.
Ik heb dit recept voor friet uit de Airfryer zowel met frietaardappelen van Jumbo als van AH gemaakt en bij allebei werkt die helemaal prima.
Zelf friet bakken met de Airfryer – Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
- 500 gram frietaardappelen of grote iets kruimige aardappelen
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Zo bak je zelf frietjes in de Airfryer – Bereiding
- Was en schil de aardappelen (Wij eten meestal friet met schil. Ik snijd dan alleen de lelijke plekjes weg).
- Snijd de aardappelen in frietjes van 1 cm dik (of net hoe dik je wilt voor jouw friet).
- Doe de frietjes in een kom met koud water. Zorg dat de frietjes helemaal onder water staan en laat dit een half uur staan.
- Giet het water weg en droog de frietjes goed af met een schone theedoek.
- Nu gaan we de frietjes voor bakken. Zet hiervoor de Airfryer op 120 graden en bak de frietjes 10 minuten, zonder olie
- Doe de frietjes in een kom en meng met 1 eetlepel zonnebloemolie.
- Bak vervolgens de frietjes af in de Airfryer op 180 graden in 20 tot 25 minuten. Schud tussendoor regelmatig het mandje, zodat de frietjes mooi evenredig bruin worden. Check na 20 minuten even hoe de frietjes eruit zien als de buitenkant al mooier donker is, kun je ze er al uit halen.
Smullen maar!