Het is weer wintersporttijd en daarbij horen natuurlijk heerlijke gerechten, zoals kaiserschmarrn en knödels. Ik maakte al eens deze vegetarische speckknödels, maar deze keer besloot van het recept een volledig vegan variant. Ze waren echt heel lekker. Dus werd het tijd voor een update van dit recept. Je kunt zelf kiezen of je de vegetarische of de vegan speckknödels maak, omdat ik je op basis van het vegetarische recept laat zien hoe je het vegan kunt maken.
Ingrediënten voor vegetarische / vegan speckknödels
Voor 4 tot 6 vega(n) speckknödels heb je nodig:
- 150 gram vegetarische speckjes (mijn favoriet zijn die van De Vegetarische Slager, maar als je ze echt vegan wilt kun je de vegan spekjes van Albert Heijn kopen)
- 250 gram oud wit brood
- 80 ml sojamelk
- 2 kleine eieren (voor een vegan variant, laat je de eieren weg en gebruik je in plaats van 80 ml sojamelk, 200 ml)
- 2 tenen knoflook
- Een beetje zout en peper
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels bieslook
- 1 theelepel marjoraan
- 3-4 eetlepels zonnebloemolie
- 1 kleine ui
- 3-4 eetlepels bloem
- 2 groente bouillonblokjes
Tip! Wil je ook eens iets anders proberen dan speckknödels? Probeer dan eens deze vegetarische spinazieknödels. Ook deze zijn vegan te maken door het ei te vervangen door extra sojamelk.
Vegetarische/vegan speckknödels maken – Bereiding
Begin met het scheuren van het brood. Je scheurt het in kleine stukjes (snijden kan natuurlijk ook haha) en doe dit in een kom.
Ondertussen bak je in een koekenpan met een beetje olie de vegetarische spekjes tot ze hard beginnen te worden.
Snijd daarna de ui en knoflook fijn en bak die ook in een beetje olie tot het begint te bruinen.
Knödeldeeg maken
Doe de kruiden (zout, peper, nootmuskaat, bieslook en marjoraan) bij het brood en roer het goed door. Meng daarna de spekjes en de ui erdoor. Vervolgens meng je de melk met de eieren en dit mengsel giet je over het brood. Als je voor de vegan variant gaat, giet je gewoon direct de volledige 200 ml sojamelk over het brood)
Roer alles met een spatel goed door, zodat het mengsel volledig wordt opgenomen door het brood.
Laat het broodmengsel nu 20 minuten staan.
Knödels rollen
Na de 20 minuten kun je de knödels gaan rollen. Schep eerst nog de bloem door het deeg, zodat het minder plakkerig is.
Als de bloem goed door het deeg is opgenomen, vorm je met handen 4 tot 6 stevige bollen van het deeg. Ik moet meestal om de 2 /3 knödels nog even mijn handen opnieuw nat maken, zodat de knödels niet aan mijn handen plakken.
Leg de knödels op een bord tot je ze gaat koken.
Vegan/vegatarische speckknödels koken
Ik vind het zelf het lekkerst om de knödels in bouillon te koken, maar het kan ook in een ruime pan met alleen water. Breng in een grote pan flink wat water (met bouillonblokjes) aan de kook (genoeg zodat de knödels helemaal onder water kunnen staan als je ze in de pan doet).
Als het water kookt, draai je het vuur iets lager, zodat het borrelen stopt. Doe nu voorzichtig de eerste knödel in de pan. Ik doe dit meestal met een soeplepel, zodat ik de knödel ondergedompeld eerst een kleintje gaar kan laten worden, voordat ik ‘m helemaal los laat in het water. Voeg op deze manier één voor één de knödels toe.
Als de knödels gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit het water. Je kunt zien dat ze gaar als ze naar boven komen drijven. De knödels uit de pan halen gaat trouwens ook het gemakkelijkst met een soeplepel.
Serveer de knödels op een bedje van zuurkool met wat vega(n) jus.
Eet smakelijk!