Pas geleden aten we weer eens vegan gyros met zelfgemaakte pitabroodjes. Het recept voor de broodjes lees je hier. Ik maakte er ook zelf een vegan tzatziki saus bij. Het recept daarvoor vind je in dit artikel.
Tzatziki wordt eigenlijk gemaakte met Griekse yoghurt. Ik gebruikte voor deze vegan variant sojayoghurt. Hierdoor krijg je wel een iets dunnere saus, maar dikkere plantaardige yoghurts zijn vaak gemaakt met kokos en dat gaat smaak niet zo lekker werken in tzatziki.
Ingrediënten voor vegan tzatziki
Als bijgerecht voor 2 personen heb je nodig:
- 150 ml sojayoghurt
- 1/3e komkommer
- 2 teentjes knoflook
- Een halve theelepel dille
- Een heel klein scheutje olijfolie (extra vierge)
Vegan tzatziki maken – Bereiding
Vegan tzatziki maken is eigenlijk heel gemakkelijk. Er zijn alleen een paar dingetjes waar je op moet letten zodat je tzatziki niet te dun wordt.
We beginnen met de komkommer. Schil deze en raps ‘m in dunne reepjes. Laat het goed uitlekken op een vergiet. Eventueel kun je een beetje zout erop strooien om te helpen het vocht uit de komkommer te trekken. Het is erg belangrijk dat er niet teveel vocht in de komkommer achterblijft, omdat je tzatziki anders te dun wordt.
Pers vervolgen de knoflookteentjes en meng alle ingrediënten (behalve de komkommer) door elkaar. Roer de uitlekte komkommer pas door de tzatziki vlak voor dat je ‘m gaat serveren. Anders trekt eventueel vocht dat nog in de komkommer zit alsnog in je saus en wordt de tzatziki te dun.
Serveer de tzatziki bij een Grieks gerecht van je keuze en/of brood om te dippen.
Eet smakelijk!