Soto ajam is een Indonesische soep met kip. Ik maakte een vegan versie met tempeh. Dit recept heb ik samengesteld na wat research op internet en is een combinatie van verschillende recepten die ik tegenkwam en wat eigen improvisatie, omdat ik niet alles in huis had en geen ingewikkelde ingrediënten wilde gebruiken. Alles bij elkaar vind ik het een heel lekkere combinatie van smaken geworden.
Ingrediënten voor vegan soto met tempeh
Voor 2 personen heb je nodig:
Voor de tempeh:
- 250 gram tempeh
- 1 eetlepel zoete ketjap
- 2 theelepels Verstegen mix voor Kip pittige knoflook (de kruidenmix is vegan)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook of 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 centimeter fijngesneden gember
- 1 theelepel laos
- Een handje selderij
- 1 vastkokende aardappel
- Een halve winterpeen
- Een handje sperziebonen
- 1 theelepel citroengraspoeder
- 700 ml groentebouillon
- 70 gram noedels per persoon (in dit geval dus 150 gram noedels)
- Koriander en gebakken uitjes als topping
- Limoen
Vegan soto met tempeh maken – Bereiding
Begin met het marineren van de tempeh. Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 2,5 centimeter. Meng deze met de marinade van de ketjap en de pittige knoflook kruiden. Ik laat de tempeh een nacht marineren in de koelkast. Laat het in elk geval minimaal een half uur marineren voor je de tempeh bakt.
Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Ook de winterpeen schil je en snijd je in kleine blokjes. Snijd ook de ui, gember en knoflook fijn.
Verhit in een kookpan een beetje plantaardige olie. Bak de ui, knoflook, gember en wortel even aan samen met de loas en het citroengraspoeder aan, tot het geheel lekker begint te geuren. Voeg vervolgens de bouillon, selderij en stukjes aardappel toe. Laat alles 15 tot 20 minuten doorkoken. Vijf minuten voor het einde van de kooktijd voeg je ook de sperziebonen toe.
Doe in een koekenpan wat plantaardige olie en bak hierin de blokjes gemarineerde tempeh in ongeveer 10 minuten gaar. Het liefst time je dit natuurlijk zo dat de tempeh en de soep tegelijk klaar zijn.
Kook tegen de tijd dat de soep bijna klaar is de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de noedels af en spoel ze met koud water af.
Verdeel vervolgens de noedels over twee kommen. Daaroverheen schep je de bouillon en daarna verdeel je de tempeh erover. Maak de vegan soto af door er wat blaadjes koriander en wat gebakken uitjes op te serveren. Als je van de smaak houdt, kun je voor wat frisheid ook een partje limoen uitknijpen boven de soep. Ik vind dit zelf een erg lekkere toevoeging.
Eet smakelijk!