Deze pistachecake vind ik zelf een heerlijke cake voor de zomer. De Italiaanse pistachesmaak geeft toch een beetje een zomergevoel. Doordat de je fijngehakte pistachenoten of pistachemeel door de cake doet, wordt ie wat kruimeliger en droger dan een normale cake. Door er wat sojayoghurt aan toe te voegen wordt ie juist weer iets smeuïger.
Ingrediënten voor een vegan pistachecake
Voor 1 cake van ongeveer 25 centimeter heb je nodig:
- 180 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Een snufje zout
- 100 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker
- 180 gram plantaardige margarine
- 2 eetlepels sojayoghurt (ongezoet)
- 30 ml zonnebloemolie
- 2 eetlepels sojamelk
- 150 gram pistachenoten (zonder schil)
Pistachecake maken – Bereiding
Verwarm alvast de oven voor op 170 graden en vet de cakevorm in of bedek deze met bakpapier.
Hak vervolgens de helft van de pistachenoten fijn tot een soort meel (ik gebruikte kant-en-klaar-pistachenotenmeel van de de Notenshop). De andere helft van de pistachenoten kun je wat grover hakken. Dan heb je straks ook wat extra bite van de stukjes in de cake.
Meng in een keukenmachine of met een elektrische mixer de margarine en de suiker (ook de vanillesuiker) tot een romig mengsel. Voeg vervolgens de zonnebloemolie en sojamelk toe en meng dit erdoorheen tot het goed is opgenomen.
Spatel daarna de bloem, het pistachemeel, de gehakte pistachenoten, het bakpoeder, zout en sojayogurt door het mengsel.
Schep het beslag in de cakevorm en strijk het met de spatel mooi uit tot in de hoeken van de cakevorm.
Vervolgens bak je de vegan pistachecake in 70 minuten gaar in de oven.
Laat de cake goed afkoelen voor je m uit vorm haalt en aansnijdt.
Smullen maar!