Pad thai is een erg lekker Thais gerecht met rijstnoedels en pinda’s. Vaak wordt in dit gerecht ei gebruikt en in Thaise restaurants zie je ook vaak varianten met kip of garnalen. Ik maakte een vegan pad thai met tofu. Om de smaak van het ei te vervangen gebruikte ik kala namak, een soort zwavelzout met een ei-achtige smaak.
Ingrediënten voor pad thai met tofu
Voor 2 personen heb je nodig:
- 90 gram rijstnoedels
- 375 gram tofu
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel maizena
- 2 eetlepels tamarindepasta
- Nog een eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel suiker
- 1 fijngesneden sjalotje
- 1 fijngesneden teen knoflook
- 1 theelepel kala namak
- 1 theelepel kurkuma
- 30 ml sojamelk
- 2 handjes fijngehakte pinda’s
Vegan pad thai maken – Bereiding
Laat de tofu goed uitlekken en scheur deze met je handen in stukken. Meng de stukken tofu in een kom met de sojasaus en maïzena.
Bak de tofu met een beetje olie in een koekenpan goudbruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Kook ondertussen ook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet ze af en spoel na met koud water.
Maak vervolgens de saus voor je vegan pad thai. Hiervoor meng je 2 eetlepels tamarindepasta met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel suiker.
In een andere kom meng je de sojamelk, kala namak en kurkuma.
Verhit nu in een wok een beetje olie en fruit het sjalotje en de knoflook aan. Voeg vervolgens de noedels, de pad thai saus en het sojamelkmengsel toe. Roer dit goed door en verwarm het een paar minuten. Voeg tot slot de gebakken tofu en eventuele groente die je wilt gebruiken toe (ik gebruikte wat gewokte paksoi). Roer alles nog een keer goed door en verwarm het tot alles goed warm is.
Verdeel de vegan pad thai over de borden en garneer met de fijngehakte pinda’s.
Eet smakelijk!