Vleesvervangers uit de supermarkt zijn niet altijd de meeste gezonde keuze. Ik eet ze ook wel eens, want het gemak wil soms ook wat. Maar ik probeer toch ook veel dingen zelf te maken, bijvoorbeeld van tofu, tempeh, seitan of gewoon met groenten en peulvruchten. Zo maakte ik laatst deze vegan linzenballetjes. Ik at ze bij een stamppot, maar ze kunnen ook prima in een pastagerecht.
Ingrediënten voor linzenballetjes
Voor 10 – 12 balletjes heb je nodig:
- 100 gram rode linzen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel tomatenpuree (je kunt ook ketchup of curry gebruiken)
- 30 gram havermout
- 1 theelepel geroosterd paprikapoeder
- 1 theelepel tijm
- Een halve theelepel kurkuma
- Een snufje cayennepeper
Zelf vegan linzenballetjes maken – Bereiding
Kook eerst de linzen in 350 ml water. In ongeveer 15 minuten koken, zijn ze gaar. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn.
Meng in een keukenmachine de linzen met alle andere ingrediënten. Het mengsel mag nog best een beetje grof zijn. Maar als je meer van een fijnere structuur houdt in de balletjes, kun je er ook puree van maken.
Zet het mengsel minimaal een half uur in de koelkast om af te koelen en wat in te dikken.
Na een half uur kun je de linzenballetjes gaan maken. Als je het mengsel nog wat te nat/plakkerig vindt, kun je wat bloem erdoor roeren.
Bedek een bakplaat met bakpapier en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Rol met vochtige handen 10 tot 12 linzenballetjes van het mengsel en leg die op het bakpapier.
Bak de linzenballetjes in 20 tot 25 minuten gaar in de oven. Draai ze hierbij elke 5 minuten even om, zodat de mooi gelijkmatig gaar worden. Let op! Draai wel voorzichtig, want zeker aan het begin zijn de linzenballetjes nog vrij zacht.
Tip! Wil je dat de linzenballetjes wat krokanter worden? Bak ze dan de eerste 10 minuten op 200 graden in de oven en zet daarna de temperatuur terug omlaag naar 180 graden.
Eet smakelijk!