In de laatste maanden van het jaar is het natuurlijk ook weer tijd voor stoofpeertjes. Heerlijk als toetje. na een herfst- of wintermaaltijd. Je ziet ze overigens ook vaak als toetje terugkomen bij een kerstdiner. Ik koop stoofpeertjes wel eens kant-en-klaar in de supermarkt, maar zelf maken blijft toch het lekkerst. Ik kies daarbij wel altijd voor een variant zonder alcohol, dus zonder rode wijn erdoor. In plaats daarvan gebruik ik bessensap. Dat geeft ook een heel lekker resultaat, met een smaakcombinatie van zoet en kruidig.
Ingrediënten voor stoofpeertjes zonder alcohol
Voor 2 personen heb je nodig:
- 4 Gieser Wildeman peren
- 200 ml water
- 175 ml bessensap
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 1 stokje kaneel
Stoofpeertjes zonder alcohol maken – Bereiding
Stoofpeertjes maken is eigenlijk heel eenvoudig. Het kost alleen wat tijd, omdat ze een uur of twee moeten koken, maar de handelingen zijn zeker niet moeilijk.
Schil eerst de peren en snijd aan de onderkant het kontje eraf. Zet de peren vervolgens rechtop in een steelpan met een dikke bodem en doe het water, bessensap, basterdsuiker en kaneelstokje erbij.
Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 2 uur rustig pruttelen. Tussendoor neem ik met een eetlepel soms wat vocht uit de pan en dat giet ik dan over de peertjes, zodat ze ook bovenaan mooi rood worden. Je kunt er ook voor kiezen om ze tegen het einde nog even een paar minuutjes op alle zijkanten in de pan te leggen. Op die manier worden ze ook mooi gelijkmatig rood.
Je kunt de peertjes meteen warm serveren, bijvoorbeeld met een bolletje ijs erbij. Je kunt ze ook laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Bewaar de stoofpeertjes dan wel in het vocht waarin je ze hebt gekookt. Zo behouden ze het best hun kleur en smaak.
Eet smakelijk!