Het is weer sinterklaastijd en dat betekent voor mij altijd: lekker kruidnoten bakken in het weekend van de intocht. Afgelopen zondag stond ik dus weer lekker deegjes te maken en pepernoten te rollen. Ik houd er hierbij ook van om steeds weer nieuwe smaken uit te proberen. Dit jaar ging ik voor pepernoten met groente (met een gezond tintje dus). Ik maakte carrot cake pepernoten met wortel en courgette pepernoten. Beide recepten behandel ik in dit artikel.
Tip! Voor een goed basisrecept voor vegan kruidnoten verwijs ik je graag naar deze post. Je vindt daar ook meteen een paar lekkere smaken om te maken: Pepernoten basisrecept.
Carrot cake kruidnoten met wortel
We beginnen met de carrot cake kruidnoten. Ik vond deze persoonlijke het beste gelukt van de twee varianten. Maar natuurlijk zijn ze allebei heel lekker.
Voor ongeveer 40 kruidnoten heb je nodig:
- 60 gram plantaardige margarine
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 theelepel kaneel
- 1 geraspte wortel (ongeveer 50 gram)
- Een handje fijn gemalen walnoten
- 1 scheutje vanille aroma
- Evt 1 of 2 eetlepels sojamelk
Groente pepernoten met wortel bakken
Eerst snijd je de margarine in kleine stukjes. Dit meng je samen met het bakmeel en alle andere ingrediënten, behalve de sojamelk, in een kom. Goed kneden tot je een mooi deeg krijgt. Voeg eventueel 1 of 2 eetlepels sojamelk toe als je deeg te droog is. Als het deeg iets te plakkerig is, kun je nog wat extra bakmeel toevoegen.
Rol het deeg uit in lange slierten en snijd deze in stukjes. Daarna maak je van elk stukje een bolletje en dat leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes voorzichtig aan en laat genoeg ruimte open tussen de bolletjes, omdat ze nog gaan rijzen in de oven.
Bak de kruidnoten op 160 graden in 15 minuten in de oven gaar.
Kruidnoten met courgette
Voor de kruidnoten met courgette is het recept in de basis hetzelfde, maar de ingrediënten en verhoudingen zijn een beetje anders, omdat courgette van zichzelf wat natter is dan wortel.
Voor ongeveer 40 kruidnoten heb je nodig:
- 40 gram plantaardige margarine
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 1 theelepel kardemon
- 1 theelepel kaneel
- Een kwart courgette (heel fijn geraspt)
- Een flinke hand fijngemalen pistache noten
Groente pepernoten met courgette bakken
We beginnen weer hetzelfde: de margarine in blokjes snijden en samen met alle ingrediënten in een kom mengen en tot een mooi deeg kneden. De kans is hier groter dat je deeg nog wat plakkerig is. Je kunt dan nog wat extra bakmeel toevoegen.
Vervolgens rol je van het deeg lange slierten die je in stukken snijdt. Rol van elk stukje een pepernoot en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voorzichtig aandrukken en weer voldoende ruimte laten tussen de kruidnoten.
Ook de courgette kruidnoten bak je op 160 graden in 15 minuten gaar.
Smullen maar!