Als we thuis pannenkoeken eten is dat bijna altijd met zoet beleg. Ik maak er meestal gebakken appeltjes (en soms peer) bij. Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht om groente of rauwkost op een pannenkoeken te doen. Totdat we vorig jaar op de Pier in Scheveningen Aziatische pannenkoeken aten. Deze waren belegt met diverse groentes. We kregen sojasaus erbij. Dat was echt heel lekker. Sindsdien zegt Jordan al dat hij zulke pannenkoeken ook een keer thuis wilde eten. Nu is het er dan ook eindelijk van gekomen haha. Ik maakte Japans belegde pannenkoeken.
Ik ga de komende tijd vaker een pannenkoekenrecept op Keukenneusje.nl plaatsen, met bijzonder beleg geïnspireerd op telkens een andere wereldkeuken. Net zoals ik eigenlijk met loaded fries en burgers doe.
Recept voor Japanse belegde pannenkoeken – De pannenkoeken
De basis is natuurlijk de pannenkoek. Hier lees je mijn recept voor vegan pannenkoeken. Ik heb voor deze pannenkoeken volkorenmeel en ongezoete sojamelk gebruikt in plaats van bloem en amandelmelk. Het principe van het maken van het beslag en de pannenkoeken is verder helemaal hetzelfde.
Japans beleg – Wat gaat er allemaal op de pannenkoeken?
Ik heb voor het beleg gekozen voor van alles wat ik lekker vind in sushi, zoals avocado, komkommer, radijs en edamame boontjes. Wakame hadden ze helaas niet bij de supermarkt, anders had ik dat ook erop gedaan. Hier volgt een lijst van alle ingrediënten die ik heb gebruikt.
Dit is voldoende beleg voor 6 kleine pannenkoeken (3 per persoon)
- 1 avocado (in dunne plakjes)
- Een kleine kropje eikenbladsla (in stukjes gesneden)
- Een derde van een komkommer (in stukjes gesneden)
- 8 radijsjes (in reepjes gesneden)
- 100 gram edamame boontjes (ik gebruikte deze)
- 6 fijngesneden lente-uien
- 1 nori vel (in reepjes geknipt)
- Verschillende kiemen
- Okonomiyaki Sauce
Alleen maar groente op je pannenkoek is natuurlijk een beetje saai. Om het echt helemaal compleet te maken, maakte ik okonomiyaki saus om eroverheen te doen.
Deze saus maak je als volgt, neem:
- 50 ml worcestersaus
- 50 ml sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 50 ml water
- 1,5 theelepel gemalen gember
Meng in steelpannetje alles door elkaar. Laat het rustig aan de kook komen. Kook de saus nog 5 minuten door en roer ondertussen regelmatig.
De pannenkoeken opbouwen
Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe je de pannenkoeken opbouwt. Ik koos voor het het volgende:
- Beleg de pannenkoek eerst met sla
- Strooi er daarna wat komkommer, radijs, edamame en lente-uitjes overheen
- Top het af met een beetje avocado, nori en kiemen.
- Giet er tot slot een beetje okonomiyaki saus overheen.
Nu is je Japans belegde pannenkoek helemaal klaar om van te gaan smullen.
Eet smakelijk!