Frietjes eten vind ik altijd lekker. Wie niet :-)…En sinds vorig jaar maak ik ook regelmatig loaded fries. Ik vind het heel leuk om gebaseerd op verschillende wereldkeukens nieuwe combinaties voor dit gerecht te bedenken. Zo kwam ik dus ook op deze Indiase loaded fries.
Eerder maakte ik al Mexicaanse loaded fries, Japanse loaded fries en friet in Cubaanse stijl (geen echte loaed fries, maar wel heel lekker).
Nu besloot ik dus voor de Indiase keuken te gaan. Ik besloot tofu tika masala te maken voor op de frietjes en koriander-munt-mayonaise. Over de tofu had ik nog mijn twijfels. Zou de combinatie tofu en friet wel lekker zijn? Maar dat bleek achteraf prima samen te gaan. Ik vond het geheel bij elkaar echt heel erg lekker en Jordan gelukkig ook.
Ingrediënten voor Indiase loaded fries
Voor 2 personen heb je nodig
500 gram frietjes (ik gebruik zelf voor loaded fries het liefst de dunne Airfryer frietjes van het merk Beyerland)
Voor de tofu:
- 250 gram tofu
- 2 centimeter verse gember (geschild)
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- Een halve theelepel gerookt paprikapoeder (of cayennepeper als je van pittig houdt)
- 1 theelepel maizena
- 1 theelepel olie
Voor de tika masala saus:
- 1 ui
- 2 tomaten
- Een handje cashewnoten
- 1 of 2 eetlepels water
- 1 centimeter verse gember (geschild)
- Een halve theelepel gerookt paprikapoeder
- Een halve theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
Voor de koriander-munt-mayonaise
- 6 eetlepels vegan mayonaise
- 20 gram koriander (alleen de blaadjes)
- Een handje verse munt (alleen de blaadjes)
Tip! Serveer met pita of naanbrood
Indiase loaded fries maken – Bereiding
We beginnen met de tofu. Laat die goed uitlekken en dep deze goed droog. Vervolgens snijd je de tofu in blokjes van 2 centimeter.
Snijd de gember fijn en pers de knoflook. Dit meng je in een kom samen met de olie en de andere ingrediënten voor de tofu tot een marinade. Schep de blokjes tofu erdoor en laat dit minstens 10 minuten staan om te marineren (langer mag ook).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Ondertussen kun je de ingrediënten voor de tika masala saus voorbereiden. Snijd de tomaten en de ui in stukken. Doe dit samen met de gember, cashewnoten en het water in de een keukenmachine en meng tot een glad geheel.
Bereid ook de mayonnaise. Dit doe je door in een keukenmachine de mayonaise met de koriander en de muntblaadjes te mengen. Zet dit mengsel vervolgens in de koelkast totdat je de Indiase loade fries schotel gaat opbouwen.
Nu is het tijd om de tofu in de oven te doen. Leg de blokjes tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20 tot 25 minuten in de oven krokant.
Ondertussen gaan we verder met de tika masala saus. Verhit in een steelpannetje wat olie en voeg alle kruiden voor de tika masala saus toe. Bak even kort aan, totdat de specerijen heerlijk gaan geuren. Zet het vuur lager en voeg het tomatenmengsel toe dat je eerder hebt gemaakt. Goed roeren en ongeveer 5 minuten laten pruttelen.
Bak ondertussen de frietjes in de Airfryer.
Indiase loaded fries opbouwen
Als alles klaar is, kun je de Indiase loaded fries gaan opbouwen. Neem hiervoor een ovenschaal. En doe de frietjes erin. Vervolgens verdeel je de tofu blokjes over de friet. Giet hier de tika masala saus over. Als laatste voeg je de koriander-munt-mayonaise toe.
Smullen maar!