Voor dit blog heb ik een ook een serie met verschillende soorten loaded fries gemaakt. Een tijdje geleden besloot ik een Griekse variant te maken, met vegan feta, gyros van tempeh en olijven. Het resultaat was echt heel lekker. Dus deze Griekse loaded fries gaan we zeker vaker eten.
Ingrediënten – Wat heb je nodig?
Voor 2 personen heb je nodig:
- 500 gram dunne frietjes
- 400 gram tempeh
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- Gyroskruiden. Deze kun je zelf maken van:
- 4 theelepels (gerookt) paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel piment
- 2 theelepels gedroogd tijm
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel koriander
- 4 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 100 gram groene olijven
- Vegan feta, ik gebruikte Violife Greek White (een half blok)
Griekse loaded fries maken – De bereiding
Deze Griekse loaded fries maken, is heel gemakkelijk. Je moet er wel op tijd voor beginnen. De tempeh moet namelijk nog een nachtje marineren.
Snijd hiervoor de tempeh in reepjes en meng ze met de zonnebloemolie. Daarna meng je er de gyroskruiden door. Pers ook de vier tonen knoflook en meng dit erdoor. Laat de gyrostempeh nog een nachtje marineren. Omdat dit door de knoflook natuurlijk sterk ruikt, doe je dit in een goed afgesloten bak of ziplock bag, anders ruikt je hele koelkast naar knoflook.
De volgende dag ben je met het bereiden van de Griekse loaded fries eigenlijk heel snel klaar. Je bakt de frietjes gewoon volgens de aanwijzing op de verpakking of zoals je het altijd doet.
Ondertussen bak je in een hapjes- of koekenpan de gyrosreepjes. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Snijd de rode ui in grove snippers en verkruimel de feta.
Als de frietjes klaar zijn, doe je ze in de schaal waarin je de Griekse loaded fries wilt serveren. Ik gebruik hiervoor een grote, glazen ovenschaal.
Schep daar bovenop de gryros tempeh reepjes.
Verdeel er tot slot de ui, olijven en feta over.
Smullen maar!