Dit gerecht is natuurlijk eigenlijk bekend als General Tso’s chicken. Dit is een gerecht wat je in de Verenigde Staten nog wel eens tegenkomt bij de afhaalchinees. Het gerecht is vernoemd naar een Chinese militaire leider uit de Qing dynasty, Tso Tsung-t’ang. Traditioneel is het een gerecht met gepaneerde kip, maar ik besloot een vegan variant te maken met tofu. Vandaar dus ook de naam General Tso’s tofu. De saus van dit gerecht is een combinatie van zoet-zuur en pittig die ik persoonlijk erg lekker vind. Hieronder lees je mijn recept voor General Tso’s tofu.
Ingrediënten voor General Tso’s tofu
Voor 2 personen heb je nodig:
- 350 tot 400 gram tofu (ik gebruikte een blok van 375 gram van Albert Heijn)
- 3 theelepel maïzena
- 2 tenen knoflook
- Een stukje gember van 2 centimeter, geschild
- 2 eetlepels honing of agave siroop
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sriracha
- 2 eetlepels ketchup
- 3 lente-uitjes
- 175 ml groentebouillon
Je kunt als je wat extra groente erbij wilt, ook nog broccoli of peultjes door het gerecht doen. Verder serveer ik rijst erbij.
Vegan General Tso’s tofu maken – Bereiding
Het gerecht General Tso’s tofu is heel gemakkelijk te maken. We beginnen met de tofu. Laat deze goed uitlekken en dep het zo droog mogelijk. Vervolgens snijd je de tofu in blokjes en meng je deze in een kom met de maïzena, zodat alle blokjes goed bedekt zijn.
Snijd ook alvast knoflook en de gember zo fijn mogelijk. De lente-uitjes snijd je in ringen.
Verhit nu in een wok wat plantaardige olie en bak hierin de tofu tot deze een krokant korstje krijgt.
Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en roer alles goed door. Laat het onder af en toe doorroeren prutellen, totdat de saus dik genoeg is. Als de saus te dik wordt, kun je eventueel nog wat extra water toevoegen.
Serveer de General Tso’s tofu met rijst.
Eet smakelijk!