Een tijdje geleden hadden we heel veel appels over, dus ik besloot er op een zaterdagmiddag wat mee te gaan bakken. Niks lekkerders natuurlijk dan je huis gevuld met de heerlijke geur van baksel met appel en kaneel. We konden alleen niet kiezen of we liever taart of cake wilden, dus besloot ik er een appel-cake-taart van te maken. Dit is een appelcake, maar dan wel met de bodem van een appeltaart. En het resultaat was echt heel lekker. Dus daarom deel ik het recept graag met jullie, zodat je zelf ook deze heerlijke creatie kunt maken.
Ingrediënten voor appel-cake-taart
Voor de bodem:
- 150 gram bloem
- 50 gram suiker
- Een snufje zout
- 100 gram (plantaardige boter)
- 1 ei
Voor het cakebeslag:
- 200 gram bloem
- Een theelepel bakpoeder
- 200 gram suiker
- 200 gram boter
- 3 eieren
8 appels
Kaneel (lekker veel)
Zelf appel-cake-taart maken
We beginnen met de appeltaart bodem. Klop eerst het ei in een schaaltje. Snijd daarna de zachte boter in kleine stukjes en meng dit met het bloem, suiker, zout en de helft van het ei tot een deeg. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine en aan het eind kneed ik nog een beetje met de hand om te voelen of het deeg niet droog of juist te plakkerig is. Te droog los je op door een beetje water toe te voegen. Te nat door een klein beetje bloem erbij te doen.
Vorm van het deeg een bol en leg deze in de koelkast minstens een half uur te rusten.
Nu kunnen we aan de slag met de appels. Schil ze allemaal en verwijder de klokhuizen. Snijd nu zes appels in blokjes en twee appels in partjes. De blokjes en de partjes doe je in aparte schalen en meng je met zoveel kaneel als je zelf lekker vindt.
Maak vervolgens het cakebeslag door de fijngesneden boter en suiker met een mixer te mengen tot een luchtige substantie. Meng één voor één de eieren erdoor. Tot slot meng je het bloem met het bakpoeder door het mengsel. Schep met een spatel de appelblokjes door het beslag.
Vet een springvorm in of bedek deze met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
Appel-cake-taart in de vorm doen
Als het deeg voor de taartbodem genoeg gerust heeft rol je deze op een met bloem bestrooide plaat of aanrecht uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en randen van de vorm te bedekken. Plaats het deeg voorzichtig in de vorm en duw het aan, zodat het de bodem en randen bedekt.
Hierop stort je het cakebeslag met de appels. Smeer het met een spatel mooi uit naar alle randen, zodat de vulling egaal verdeeld is over de bodem.
Tot slot maak je met de appelpartjes een mooie vorm op de bovenkant van het cakebeslag. Ik heb ervoor gekozen om ze gewoon in twee cirkels te leggen.
Bak de appel-taart-cake ongeveer 60-70 minuten.
Laat de cake goed afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en ga eerst voorzichtig met een mes langs de randen om te voorkomen dat de cake scheurt als je de springvorm los maakt.
Eet smakelijk!
Hoi Amanda, ik heb een spoed probleem vraagje. Ik had eerder deze week jouw watertandend uitziende appelcaketaart gevonden, recept gechecked en alles in huis gehaald. Vanochtend heb ik ingredieënten uit de koeling gehaald en al het andere benodigde klaargezet. Is al tijdje geleden dat ik iets heb gebakken, dus misgrijpen of iets niet hebben betekend dubbelchecken.
Alvorens te beginnen las ik net het recept nog even door. Er staat helaas nergens vermeld “hoelang” de appelcaketaart in de oven moet, en of het recept gebaseerd is op een gewone of heteluchtoven? Tot slot van mijn te lange spoedvragen verhaal, kan ik bovenop het cakebeslag met appeltjes ook een laagje banketbakkersroom doen en dat dan afdekken met de appelschijfjes?
Zit klaar om te starten, want de taart moet morgen mee om kerstavond te vieren. Alvast hèèl erg bedankt!
Hallo Ariane, bedankt voor je vraag. De cake-taart moet ongeveer 60 tot 70 minuten in de oven. De 180 graden is gebaseerd op een heteluchtoven. Banketbakkersroom en daarna de appelschijfjes erbovenop zou moeten kunnen. Omdat ik het zelf nog nooit geprobeerd heb, weet ik niet of dit invloed heeft op de baktijd. Dus ik zou het dan wel even goed in de gaten houden of het niet te hard gaat.